Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING BOFINKEN 24 - husnr 1, VILSKE HÄRADS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

VILSKE HÄRADS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset ligger mitt i en stor trädgård och är ett trähus klätt med liggande och stående panel, uppfört i en våning med inredd vind. Sockeln är av granit och sadeltaket med valmad spets täcks av tegel.

Det centralt placerade entrépartiet har en iögonfallande utformning med ett högt torn som har både klocka och spira, och ett stort böljande fönsterparti. Portalen har två gjutjärnspelare som flankerar dörren, ovan den ena pelaren står skrivet "ÅR" och ovan den andra "1900".

Tingssalen sticker ut på baksidan och accentueras ytterligare av de höga fönstren, som inte är de ursprungliga utan har bytts ut under senare år. Huset har en typisk salsplan med tingssalen i mitten. På nedre botten finns tingssal (61 kvadratmeter), två rum för domaren, ett för åklagaren, ett för parter och vittnen samt ett rum för kronofogden. Mot framsidan vid den ena gaveln ligger två celler som fortfarande är intakta med dörrar, gallerfönster och matluckor. Vid den andra gaveln ligger arkivet. I övre våningen fanns tre rum för nämnden samt häradstjänarens två rum och kök. Huset genomgick en större renovering 1950-52. Det har sedan 1971 fungerat som bland annat ungdomsgård. En stallbyggnad finns bevarad på gården.

I ett brev från Slättängs och Leabys tingshusbyggnadsskyldige till Dimbos tingslag dikterar de förstnämnda sina villkor för att flytta tingsställe till Dimbos tingshus i Tidaholm, en byggnad som de ansåg högst bristfällig. I brevet finns flera jämförelser med bland annat tingshuset i Sörby, dvs Floby, som Slättäng och Leaby tyckte var ett lämpligare hus (mer rimligt i kostnad). Vi får veta att Vilske härad vid tiden hyste 7000 invånare och Dimbo, Slättäng och Leaby tillsammans fem gånger fler, att tingssalen i Floby var avsedd för 50-60 åhörare och att den kostade, med uthus, omkring 22 000 kronor att uppföra. Det är också via detta brev, daterat 2 september 1907, som vi får reda på hur utrymmet i huset var disponerat (se byggnadsbeskrivning). Brevet är underskrivet av sex personer, förmodligen ledamöter i Leabys och Slättängs tingshusbyggnadsskyldiges byggnadskommittéer.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns fem foton av exteriören arkiverade från inventeringen 1971.

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29