Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM ÖSTAD 1:3 - husnr 1, TINGSHUSET, ÖSTAD

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, ÖSTAD (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Huset uppfördes för Bullarens härad 1864 och kom att fungera som tingshus fram till 1903 då man flyttade till tingshuset i Strömstad. Mellan åren 1899 - 1938 fanns även Bullarens sparbank i tingshuset i Östad. Efter tingshustiden har byggnaden bl.a. används som kommunalhus, läkarmottagning och som bygdens BB. Idag brukas större delen av byggnaden av Bullarens hembygdsförening. En del brukas även som lägenhet.

Tingshuset är en enkel envåningsbyggnad med inredd vind. Konstruktionen består av en upp i nock timrad stomme på vilken en gles takstol står. För sin tid ter sig byggnaden både enkel och liten till storleken. Byggnaden står på en låg naturstenssockel och fasadavtäckningen består av vitmålad locklistpanel. Sadeltaket täcks idag (2007) av betongpannor, och takutsprånget är kraftigt utskjutande. Över den centralt placerade entrén reser sig en takkupa. Tingshusporten besår av grönmålade pardörrar. Fasaduttrycket är enkelt, men varieras av fönstrens grönmålade bågar. Mot framsidan vetter sex fönster av korsforms typ med lösa innerbågar. Fönstren inramas av profilerade, vitmålade, omfattningar med enkla överstycken. Gavlarna har endast försetts med ett fönster i huvudvåningen och ett i vindsvåningen. Fönsterindelningen avspeglar den typiska salsplanen.

Tingshusets planform följer den för tingshus från denna tid typiska salsplanen med väntrum direkt innanför ingången, tingssalen i mitten mot baksidan och övriga rum grupperade kring dessa två utrymmen. På 1880-talet innehöll tingshuset tingssal, fem rum och ett vindsrum. Vid tiden höll även Nafverstads socken sina kommunalstämmor i byggnaden.

Tingssalens väggbeklädnad består av pärlspontspanel, där bröstningen går i en grå ton medan den övriga panelen är målad i en ljust gul kulör. I taket löper en bred och profilerad kornich, målad i samma ljust gröna ton som taket i övrigt. Hembygdsföreningen rustade under 1997 upp byggnaden, där avsikten var att tingssalen, domarens och notariens rum skulle återställas. Skiljeväggen mellan tingssalen och domhavandes rum har under en tid varit borttagen, men har återuppförts av hembygdsföreningen så nära den ursprungliga placeringen och utformningen som möjligt. Även skranket är nytillverkat av hembygdsföreningen. Kvar i byggnaden finns fortfarande en domarstol samt fyra domarbord från tingshustiden bevarade.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 2007-06-12