Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD ELDSBERGA 46:1 - husnr 1, ELDSBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ELDSBERGA KYRKA (akt.)
1994-10-27
Historik
1200-talet: Kalkmålningar av yttersta domen målas i absiden. I valvets övre del blåser änglar i basun och återuppväcker de döda på yttersta dagen. Kristus med spikmärken i händerna och kringgärdad av pinoredskapen, korset, hammaren, stegen m.fl. På höger sida knäböjer Jungfru Maria och på höger Johannes döparen. På Kristus högra sida vandrar de saliga mot fröjderna i det himmelska Jerusalem, på vänster sida vandrar de förtappade i helvetets eviga glöd. På absidens väggar framställes apostlarna inom dekorativa bågformiga inramningar. Paulus med svärdet, Jakob d.y. eller Judas Taddeu med klubban. Målningarna är i järnoxidrött, träkol och gulockra. På östra kappan i koret, närmast absiden ser man livets träd och några simmande fiskar.

1400-talets slut: Kyrkan förlängdes och gotiska kryssribbvalv i tegel slogs i tre travéer. Valvet i koret tillkom troligtvis något tidigare. Kyrkan får nya fönsteröppningar. Någon gång under 1400-talet rasade absidens hjälmvalv och slogs om med något ändrad välvning. 1400-talets slut, kalkmålningar utförs i absid och kor samt sicksackdekor på långhusets valvribbor. 1400-talet, Triumfbågens måleri, en bård av stiliserade växter, utförs.

1500-talet: Nytt vapenhus och trätorn byggdes.

1630-talet: Ett västtorn av trä, täckt med spån och vindflöjlar av koppar, byggdes och ersatte ett fristående klocktorn.

1696 Storklockan omgjuts

1697 omnämns att kyrkan har tre stycken stora fönster på södra sidan och två stora samt ett mindre på den norra, varav ett av de små på norra sidan satt i koret samt ett av de stora på södra sidan.

1698 reparation av kyrkans blytak.

1698 omgjutning av lillklocka.

1701 reparation av kyrkans blytak, blytakstäckare Anders Jönsson

1700-talet troligt tillkomst århundrade för basunängeln som då hade språkband.

1804 En större reparation av taket utförs av timmermansmästaren Magnus Wallgren.

1816-1820 Kyrkans blytak ersätts mot ekspån.

1848 utvidgning och förlängning av kyrkfönster till nuvarande (2001) mått. Altare och altaruppsats från 1848 i empirstil uppförs.

1853 Vapenhus mot söder revs och västentré upptogs.

1855 De stora rundbågeformade fönstren upptogs, två medeltida fönster kvar och synliga exteriört. Ny bänkinredning uppfördes och orgelläktaren tillkom. Orgel byggd av J N Söderling, Göteborg med sex stämmor, installeras. På orgelläktaren fanns fem bänkar.

1868 kyrkan brandförsäkras i bolaget Svea.

1870 predikstolen övermålas med vitt och guld.

1880 en entré från norr (mitt emot södra vapenhusets entré) fanns en kvinnoingång om igenmurades detta år. En sakristia inreds i absiden, med ingång genom en dörr som upptogs på absiden. En skorsten uppmurades och en "Värmeugn" installerades i Långhusets nordöstra hörn.

1891 Dopfunten av malm från 1619 deponeras till Hallands museum.

1892 uppförande av nytt västtorn av putsad granit med kopparklädd spira, 34 m högt. Ritning av C F Ekholm, Stockholm, gillad 1887. Entreprenörer Byggnadsfirman Jönsson & Nilsson.

1890-tal: överputsning av medeltida puts i valv med ca 1 cm puts.

1893 Uppförande av västtorn efter ritningar från 1892 av stadsarkitekt Sven Gratz, Halmstad.

1915 Dopfunt av malm från 1619 återlämnas från Hallands museum till kyrkan.

1907 Ny orgel installeras, byggd av K Thorsell, Göteborg.

1930-talet En central värmeanläggning installeras.

1950 Lillklocka gjuts, ersatte en äldre spräckt, omgjuten 1698. Den äldre förvaras idag (2000) i vapenhuset.

1952-54 Interiör renovering. Medeltida målningar framtogs, nytt altare, ny tresidig altarring placerad under tribunbågen (mellan kor och absid) ritning S Langö och B Stenberg, ny bänkinredning, ombyggnation och utvidgning av orgelläktare och ny orgel och orgelfasad. Ny sakristia mot norr. I absiden igenmurades en ingång som ersattes med ett fönster. Absidens trägolv ersattes av tegel.

1952 Korets målningar togs fram. Predikstolen restaureras och konserveras av Erik Sköld, Halmstad.

1952 Framtagning och konservering av kalkmålningar från 1400-talets slut samt Rekonstruktioner av "de osaliga", Erik Sköld. (Ett parti av en kalkmålning från sent 1400-tal föreställande Kristus som domaren, omgiven av de saliga och de förtappade)

1953 Ny mekanisk orgel byggd av Troels Krohn, Hilleröd, Danmark, 17 stämmor, två manualer.

1954 Uppförande av sakristia mot norr.

1955 Nytt dopfat av mässing ritat av Sture Langö. Basunängeln får nya vingar, skulptören Walter Bengtsson på uppdrag av Erik Sköld.

1969 Fasadrenovering. Avfärgning med Keim mineralfärg.

1972 Omläggning av långhus och kortak med kopparplåt.

1982 Avfärgning av fasader

1974 Konservering av korets medeltida måleri av Viking Lanje.

1976-77 Konservering av medeltida måleri i absid, varvid "nya" målningar i form av stiliserade träd eller växtornament, hittades i koret, samt framtagning av valvmålningar, Fil stud Arne Andersson. 7 ton kalkbruk knackades ner, underliggande medeltida puts fästes vid bom med stuckgips/kalkvatten respektive kalk/kasein. Putsen rengjordes med gomma pane. Färgen fästes med klart kalkvatten. Lagningar med kalkbruk av lika struktur som bef. bruk. Lagningarna tonades med en tunn strykning av kalkfärg i nära anslutning till angränsande ytor. Troligen kalk bruten med gulockra och något grönjord samt terra. Retuscher gjordes med färgpigment utrörda i klart kalkvatten. En ursprunglig uppgång till vinden hittades och återställdes.

1986 Fasadrenovering av västtorn samt omkittning och ommålning av kyrkans fönster. Avfärgning av väggar i vapenhus samt målning av dörrar. K-Konsult. Grundning med KC-bruk och grovputs med hydrauliskt kalkbruk. Avfärgning med KC-färg (Serponit). Elektrifiering av tornlucksöppning.

1988 Yttre renovering av fasadytor på långhus, kor och absid, K-Konsult. Sockeln skador och sprickor uppbilades, bomslag och lösa delar bortbilades helt. Fasader med grov ytstruktur av spritputskaraktär med slätputsade fönsteromfattningar. Vittringskador och flagning, visst bomslag. Lagning skedde med grundning med KC-bruk och grovputs med hydrauliskt kalkbruk. Fasaderna sandblästrades rena från tidigare avfärgning. Avfärgning skedde med penselstrykning 4-6 ggr.

2000 Invändig renovering efter handlingar av Magnus Rosén, Ingenjörsbyrån AB. Generalentreprenör Sandå Måleri AB, Halmstad. Byggentreprenör Bröderna Bergströms Byggnads AB, Konservator Lars Sandberg, Inredningsarkitekt Anna Sandberg. Framtagning och lagning av trägolv i sakristia. Kalkning av valv- och väggytor, nytt färgsättningsprogram för kyrkorummet, ommålning av bl a bänkinredning läktare, orgelfasad, nya textilförvaringsskåp i sakristian samt flyttning av vägg, rengöring och behandlig av golv i kyrksal, framflytning av altare, ny altarring, nya kompletterande belysningsarmaturer, ny värmeanläggning, installation av brand- och inbrottslarm samt konservering av kalkmålningar och renovering av orgeln. Ringar av smide med punktbelysning monteras i takkronor. Lucka i golv monteras. Nya luckor till textilförvaringsskåp i sakristia. Flytt av altare, WC, putslagningar, målning av kyrkbänkar, kalkning av väggar, värmeinstallation, konservators arbeten. Ny altarring. Tilläggsisolering över sakristia. Golven lutbehandlades och oljades. Borttagande av 6 st bänkar, 2 st fram och 4 st bak.

Konserveringen av kalkmålningarna, genomfördes genom torrengöring av bakgrunden med "gomma pane", därefter rullades eller stöpplades de pigmenterade ytorna med samma metod. Löst sittande puts punkt fästes med pH-neutralt lim. Målningarna ytfästes med acrylatdispersion. Retuscher gjordes med torrpigment och kalkvatten.