Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTINEHAMN UROXEN 11 - husnr 1, TINGSHUSET, KRISTINEHAMN

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, KRISTINEHAMN (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört av tegel i två våningar. Sockeln är av natursten och fasaderna vitputsade. Bottenvåningen är utförd i rusticerad puts och den andra våningen är slätputsad. En profilerad gesims skiljer våningarna. Den arkitektoniska utformningen är av klassicerande typ med en frontonprydd mittrisalit som blickfång. Frontonen vilar entablement och arkitrav som bärs upp av två doriska kolonner och två pelare. Gavelpartierna är försedda med ett frontonliknande motiv i form av en kraftig putsgesims som markerar takfoten och det utskjutande takfallet. En av gavlarna har putsdekorationer i form av pilastrar och runda medaljonger, medan den andra gaveln är mer återhållsam och saknar medaljongformerna. Sadeltaket belagt med svart plåt. Tingssalen skjuter ut på byggnadens baksida i en absidform.

Entrén är förlagd till mittpartiet och utgörs av en pardörr med glasförsedda speglar. Den flankeras av ytterligare två icke öppningsbara pardörrar. Tingshuset är uppfört enligt en klassisk salsplan. Tingssalens utformning präglas av klassicerande element i form av frontonliknande dörröverstycken och pilastrar. Ett skrank skiljer allmänheten från parterna och ett podium skiljer rätten från parterna. I salens bakre del finns en balkong, vilket förekom i flera tingshus omkring sekelskiftet men som oftast har satts igen under senare tid. Fönstren är placerade bakom rätten i det halvcirkelformade väggpartiet. Bakom domaren finns en nisch som flankeras av släta gråmålade pilastrar. Ovan denna har Karl XV:s valspråk "Land skall med lag byggas "tecknats på en slät fris. Armatur och bord härrör från 1950-talet. På den andra våningen finns notariebostäder.

Vid invigningen 29 oktober 1883 innehöll tingshuset förutom tingssal även rum för domaren, nämnden, länsman, vittnen, vaktmästare och tingsskrivare. Dessutom fanns arkiv samt två celler i den 88 fot långa och 40 fot breda byggnaden.

Enligt SOU 1928 ansågs tingshuset kunna tas i anspråk för den framtida lagmansrätten.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns foton av fasader samt ritningar arkiverade från inventeringen 1971.

Bevarade delar av de två olika tingshusbyggnadsskyldiges handlingar förvaras i tingsrättens arkiv.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-13