Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM TANUMSHEDE 3:11 - husnr 8, TINGSHUSET, TANUMSHEDE

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, TANUMSHEDE (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - År 1788 planerades enligt ett kungligt brev att ett nytt tingshus skulle uppföras i Hede. På Riksarkivet finns ritningar till tingshuset i Hede. Ritningarna är odaterade, men kan mycket väl vara från 1700-talets slut. Överintendentämbetets ritningar överensstämmer inte i detalj med den utformning byggnaden fick. Kanske tyckte de tingshusbyggnadsskyldiga att det var onödigt dyrt och lyxigt med en frontespis.

Tingshuset är en timrad envåningsbyggnad, klädd med rödfärgad locklistpanel. Byggnaden har en rektangulär planform med hög grundmur mot söder. I det tegeltäckta sadeltaket finns två takkupor med lunettfönster. Fasaden är enkel, men med detaljer som ljust målade pilastrar (knutlådor), en dropplist längs grunden och en profilerad list längs takfoten. Ovan pardörrarna finns ett antal stiliserade fiskar. Fönstren är höga, men tingssalen är inte markerad på något speciellt sätt, vilket annars är vanligt. Fönstren är dock omsorgsfullt utformade med profilerade lister som överstycken.

Planen är typisk - en salsbyggnad med den centralt placerade tingssalen och kring denna mindre rum, med entré från tingssalen och med olika funktioner. Planen är lånad från den typiska herrgården av mindre storlek. I den gamla tingssalen finns skranket kvar. Rätten satt på ett podium bakom vilket ljuset kommer in. Övriga möbler är inte autentiska. Historiska anteckningar om tingshuset finns skrivet på en bård som omgärdar salen. Dessa uppgifter skrevs dit vid renoveringen 1989 av en ung konststuderande. Uppgifterna är tagna från gamla tingshusprotokoll. I domhavandes rum finns en original kakelspis bevarad i gulbrun stänkdekor på träfötter. På den övre våningen finns idag (2007) ett modernt kök samt en större sal.

Källarvåningen utgjorde under tingshustiden häkte, och idag finns fortfarande celler bevarade. Eventuellt kan den nuvarande byggnaden vara uppförd på grunden till ett äldre tingshus, eftersom tingshuskällaren har en ålderdomlig prägel. Enligt en kulturhistorisk dokumentation inför byggnadsminnesförklaringen som utfördes av länsmuseet i Uddevalla är källarvåningen från husets äldsta skede, möjligtvis från 1600-talet ("Tingshus, stall, magasin, gästgiveri" 1978, s 4-5). Väggarna är vitkalkade och taket består av vitmålade brädor och bjälkar. Fönstren in mot cellerna är gallerförsedda.

I NLB-1884 kommenterades tingshuset på följande vis: Tingshuset sades behöva "tarfva reperation". Sal, fem rum och ett vindsrum. I tingshuset hölls kommunalstämmor och andra allmänna sammankomster för häradet eller socknen. Lämpligt förvaringsrum för arkiv saknades.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 2007-06-12, "Tingshus, stall, magasin, gästgiveri - Kulturhistorisk dokumentation inför byggnadsminnesförklaring"(1978) Uddevalla: länsmuseet