Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LERUM TORP 2:2 - husnr 1, VÄTTLE HÄRADS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

VÄTTLE HÄRADS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en träbyggnad uppförd i en våning med inredd vind. Fasaderna är klädda med gråmålad locklistpanel sadeltaket med valmade spetsar tegelklätt. En två fönsteraxlar bred frontespis höjer sig ovan entrépartiet som vetter mot den förbipasserande gamla Göteborgsvägen. En kopparskodd takryttare med en tingsklocka kröner frontespisen. Framifrån ser huset ut att ha formen av enkel rektangel men sett från sidan syns tingssalen skjuta ut i en markerad byggnadskropp som ger tingshuset en snarast T-liknande form.

Äldre fotografier visar att huset har genomgått flera ombyggnader. När det stod klart saknade det frontespis men hade en rad attikafönster som var placerade under takfoten. Huvudentrén markerades av en glasveranda på vilken vilade en prydnadsgavel med ett öppet klocktorn för tingsklockan. Vid den första ombyggnaden tillkom frontespisen och attikafönstren togs bort. Glasverandan bibehölls men gavs en något annorlunda utformning. Slutligen togs också glasverandan bort och huset fick det lilla regntak över entrédörren som det har idag.

Tingshuset är klassicerande till sitt uttryck, med listverk längs både takfoten och den putsade sockeln, och dekorativa fönsteromfattningar i avvikande färg. Som nämndes tidigare är tingssalen placerad mitt i huset, i axel med entrén, och markeras på baksidan av den utskjutande byggnadskroppen.

Invändigt finns idag inget som minner om tingshusfunktionen. Om man skall tro arkitektens ritningar inreddes från början bottenvåningen till vänster om entrén med ett rum för häradshövdingen samt en tambur och ett rum för notarierna samt en tambur. Till höger om förstugan ledde trappan till vinden, där låg också det brandsäkra arkivet, ett stort rum för nämnden och ett rum för allmänna åklagaren. På den inredda vinden fanns en mindre lägenhet för vaktmästaren och två celler. Det är osäkert om tingshuset kom att se ut på detta vis när det väl var byggt, framför allt bör man ifrågasätta huruvida det fanns celler på vinden.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-03