Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSBY MEDSKOGEN 1:19 - husnr 6

 Byggnad - Beskrivning

Historik
Knutarna är vita i ändarna, mångåstak.

Byggnaden, här kallat det nedre stabburet, står på höga hörnstenar av gråsten och dess stomme och fasader är uppförda i bilat grovt timmer med inslag av rundtimmer. Grundläggningen medför att råttor och andra skadedjur har svårt att komma in i stabburet. För att få ytterligare höjd på stabburet ligger på hörnstenarna två stockar innan själva fasadtimret tar vid. Dessa stockar består av en grov rektangulärt bilad stock som kröns av en halvstock. Timret är 8 tum grovt och dess sammanhållande knut är lite speciell, nämligen en rak underhaksknut med läpp. Timret är falurödfärgat och knutarna är vitmålade.

På den västra fasaden har man spikat brädor mitt på fasaden. Troligtvis för att dölja en äldre skarv i timret. På denna fasad finns fler rundstockar än på de övriga fasaderna. Upp under taket i gavelröstet finns en ventilationsglugg.

Trappen in till stabburet är gjort av gråstenshällar och ingång ligger mot öster. Under takfoten finns några varv med rundtimmer. Åstaket är belagt med sinusprofilerad plåt. I fasadlivet kan man se att innergolvet löper ut genom fasaden mot öster och väster. Stabburet har ett mellanbjälklag. Det är halva stockar men som i fasadlivet bilats till och gjorts till breda plankor. Dörren in till stabburet är en panelad boddörr målad i en blå kulör. Ett fönster med krysspröjs med ett järngaller finns på den andra våningen. Järngallret är handsmitt och gammalt. Å andra våningen finns också ett korsspröjsfönster mot öster.

På den norra fasaden cirka åtta stycken inskriptioner på väggen. Alla är belägna på den tredje stocken nedifrån. Här står bland annat att läsa: "OISM" 1719, sen "AOI XJSM 1876X", "XCSOM 1862", "KOSM 1856" och "COSM 1864". Fler skisser finns, ovanstående är endast ett urval av de klart avläsbara. Av inskriptionerna att döma är stabburet äldre än 1719. Troligen är det äldre än så.

Härbret består av två rum, ett i vardera våning. Innergolvet på nedre planet är gjort av kluvna stockar som är lagda i en öst-västlig riktning. Väggarnas timmer är bilade. Genom att studera väggarna syns skillnader i timringen på övre och nedre plan. Dessutom är timret i den nedre delen uppmärkt såsom att det flyttats. Troligen är således övervåningen tillbyggd ungefär från mellanbjälklaget upp till taket. Detta kan bekräftas genom att syd- och norrfasadens timmer i de övre delarna är annorlunda. På västra fasaden syns som ovan nämnts en skarv i timret på fasaden, den tolkar vi som att nedre plan en gång bestått av två rum.

1936 gjordes en del interiöra arbeten bland annat en ny trapp till övervåningen samt en ny boddörr. Boddörrens gamla lås återanvändes. Trappen upp till andra våningen är av spiraltrappstyp och klättrar upp längs en stock. Väggarna på övervåningen är obilade.