Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÄVLE NORR 32:1 - husnr 1, GÄVLE RÅDHUS

 Byggnad - Beskrivning

GÄVLE RÅDHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det nya rådhuset i Gävle började byggas 1784 och stod klart 1790. Enligt ritningarna fanns i huset, förutom lokaler för magistrat och rådhusrätt, också auktionskammare, brandredskap, kök och källarstuga, samt fängelse och corps-de-garde, det vill säga polis (Dellbeck, 1998:26). En trappa upp fanns solennitetssal, rum för stadsingenjören, stadskassören, bokhållare och kämnärsrätt.

En teckning av Ferdinand Tollin från 1830 visar Rådhustorget med rådhuset i bakgrunden. Huset är symmetriskt uppbyggt med rundbågiga fönster i bottenvåningen, markerat mittparti och ett högt valmat sadeltak med takryttare.

1869 brann det återigen i staden och rådhuset skadades delvis, bland annat taket och översta våningen. Restaureringsförslaget ritades av Gustav A. Dahl som var arkitekt på överintendentsämbetet, och arbetet genomfördes 1871-72. Rådhuset fick utgöra den södra fonden i en bred esplanad som anlades efter branden 1873-1875.

Idag är det 1870-talets restaurering som präglar husets uttryck, även om det till sina proportioner fortfarande är ett 1700-talshus. 1935 byggdes en absid i sessionssalen en trappa upp men i övrigt har inga större förändringar gjorts. I slutet av 1990-talet avslutades en omfattande restaurering som bland annat innebar att absiden revs och salen återställdes.

Rådhuset i Gävle är uppfört av tegel i tre våningar med putsade fasader under ett valmat plåttäckt sadeltak. Huset har en tydlig huvudfasad som vetter mot norr. Dess utformning utgår från en mittaxel som löper genom entrén, paradbalkongen i andra våning och frontonens krön, till den centralt placerade takryttaren på taket. I frontonens tympanonfält har Gävle vapen inpassats. Den södra fasaden är likaledes uppbyggd med undantag av balkongen och frontonen.

Husets sockelvåning är rusticerad, mörkmålad och vilar på en naturstensgrund. En gördelgesims skiljer bottenvåningen från andra och tredje våningen vilka är ljusmålade. I den norra fasaden löper rusticerade vertikala band genom båda våningarna. I den södra fasaden är det endast andra tredje våning som artikulerats. En kraftig takkornisch avslutar fasaden och mitt på taket reser sig takryttaren med kopparhuv och tornur.

Huvudentrén vetter mot norr och nås via en bred naturstenstrappa. Entréhallen har kvar sin 1700-talsutformning. Golvet är belagt med mörk natursten, väggarna är vitmenade. Två trapplopp leder upp till andra våning.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-28, Dellbeck, Johan "Gävle rådhus. Antikvarisk kontroll vid ombyggnad och restaurering" Länsmuseet Gävleborg 1998:26