Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY KAPLANEN 8 - husnr 9002, FLERBOSTADSHUS

 Byggnad - Beskrivning

FLERBOSTADSHUS (akt.)
Historik
KAPLANEN 8 - Tomtstrukturen och bebyggelsemönstret har till viss del förändrats genom tiderna.
Kartan från 1697 visar att tomten då ingick, tillsammans med Kaplanen 1, 6, del av 7 samt 9, i en större tomt med nummer 60. Denna var då bebyggd med ett stenhus, stall, lada och gårdsrum. Sannolikt är att det omnämnda stenhuset idag utgörs av Kaplanen 6:s huvudbyggnad och att de medeltida byggnaderna på Kaplanen 8 redan då var ruiner och därför inte nämndes i förteckningen. Idag består fastighetens bebyggelse av fem hus, varav tre har medeltida ursprung. Fyra sammanbyggda huskroppar från medeltiden ligger i fastighetens nordöstra del, längs Västra Kyrkogatan i norr och mot Ada Blocks hus på Kaplanen 6 i söder. Flera om- och tillbyggnader har förändrat huslängans utseende genom åren. De mest omfattande av dessa ägde rum 1938 och 1981. Vid den senare ombyggnaden inreddes här sju hyreslägenheter. Förutom byggnaderna med medeltida ursprung finns på fastigheten ytterligare två byggnader, vilka utgör tvättstuga och förråd, båda uppförda på 1950-talet.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Hus 3:
Mellan hus 4 och hus 2 står hus 3 gavelvänt mot Västra Kyrkogatan. Hus 3 är byggt mot Ada Blocks hus i söder. Huset är bevarat i full medeltida höjd, med fyra plan. Bjälklagen har sannolikt förlorats genom brand eller förfall. En konsol för en bärlina på husets västra innervägg ger en anvisning om den medeltida bjälklagsindelningen. I bottenvåningens södra vägg finns en spetsbågig väggnisch. I den västra väggen finns en portal av samma utseende som den i hus 1.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Kulturmiljöenheten, Beslut om byggnadsminnesförklaring, 1995-04-03.