Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY S:T NIKOLAUS 7 - husnr 9001, FRIMURARLOGEN

 Byggnad - Beskrivning

FRIMURARLOGEN (akt.)
Historik
S:T NIKOLAUS 7 - Området var bebyggt i anslutning till klosterkyrkan under medeltiden. Fastigheten finns avtecknad vid olika tidpunkter under 1800-talet och på dessa bilder framträder det trappgavelförsedda stenhuset med gaveln mot gatan samt det söder om liggande stenhuset. 1910 genomfördes en om- och tillbyggnad av huvudbyggnaden och Frimurarlogen fick nuvarande utseende, en exteriör som anspelar bland annat på ett medeltida formspråk, en typ av nygotik.
Den medeltida byggnadsdelen består av två delar, varav den östra är den äldsta, sannolikt byggd under 1200-talets början, i samband med att den intilliggande kyrkan uppfördes. Den har två våningar, källare och en tunnvälvd vindsvåning. På en teckning från mitten av 1800-talet är den östra, främre delen, högre än den bakomliggande samt försedd med trappgavel. Då Frimurarlogen köpt fastigheten 1873, byggdes det medeltida huset om till logelokaler.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Byggnad 1:
Den östra medeltida byggnaden mäter ca7,5 x 6 m. Den har fyra våningar med trappgavel mot öster. Skiffertak.
I bottenbjälklaget är bjälkar och golvbräder medeltida. Bottenvåningen består av ett rum med ett golv inlagt på 1700-talet. I detta rum finns ett äldre väggskåp. I östra delen av den norra muren finns ett ursprungligt, numera från insidan igenmurat, fönster.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Byggnadsminnesförklaring, 1994-12-15.