Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GNESTA GNESTA 44:4 - husnr 1, TINGSHUSET, GNESTA

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, GNESTA (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset vilar på en kraftig naturstenssockel och är uppfört i en våning med inredd vind. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i gult, taket är ett brutet sadeltak med valmad spets som täckts med brun plåt. Fyra takkupor skjuter ut på fram- och baksidan.

Huset är symmetriskt uppbyggt utifrån en central mittlinje som löper genom entrén och tingssalen. Huvudentrén vetter mot gatan och har förlagts till den svagt utspringande mittrisaliten som kröns av en frontespis. Porten omges av en naturstensportal med 'anno 1908' mejslat i överstycket och ingången består av en pardörr med överljus som ligger något indragen från fasadlivet. På gavlarna finns ytterligare två entréer. Mot baksidan sticker tingssalen ut i en centralt placerad, sjukantig byggnadskropp. Fönstren är brunmålade och placerade i nischer med ljusputsade valvbågar, hörnen markeras av lisener och under takfoten löper en profilerad gesims.

Tingshuset har en modifierad form av en salsplan med den stora salen i mitten och före detta tjänsterum vid dess sidor. Från och med 1930 disponerade polisen ena sidan av huset där det fanns två arrester. Vaktmästaren hade också en mindre lägenhet på bottenvåningen och på andra våning fanns två lägenheter som hyrdes ut.

Salen är mycket stor och har dubbel takhöjd. Podiet finns kvar liksom de ursprungliga dörrarna och en del snickerier. Menigheten hade två ingångar från förstugan, båda i form av pardörrar. På var sida om podiet finns ytterligare dörrar, en som ledde till polisen och cellerna och den andra till domarens rum. En femte dörr mitt på ena långsidan ledde till åklagarens rum.

För att vara uppfört 1908, mitt under jugendarkitekturens tid, tycks tingshuset i Gnesta ålderdomligt till sin karaktär. Det är symmetriskt, klassicerande och stramt till sitt uttryck. Men det är få tingshus under 1800-talets senare del som förses med ljusa putsfasader, och de som gör det representerar en arkitektur som ligger långt från Gnesta tingshus. Det är alltför avskalat för att vara ett 1880-talshus och alltför geometriskt för att vara ett hus byggt 1908.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-26