Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LEKSAND RÄTTVISAN 1 - husnr 1, LEKSANDS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

LEKSANDS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört av ljusslammat tegel i en våning med inredd vind. Sockeln och den ståtliga dubbeltrappan är av granit och det branta valmade sadeltaket har belagts med tegel. Den södra fasaden med huvudentrén vetter mot Kyrkallén. Fasadens mittparti markeras av en frontespis och huvudentrén pryds av en tung stenportal med kraftigt överstycke. Ovan entrén har smidesjärnsiffrorna 1918 infogats, likt ankarjärn. Mellan frontespisens fönster syns ytterligare en smidesdekoration i form av ett svärd som bär en vågskål.

På trädgårdssidan åt nordost skjuter tingssalen ut i en kantig byggnadskropp och i trädgården, vid tingshusets nord-västra hörn, ligger också den forna vaktmästarbostaden som idag fungerar som bostadshus för en privatperson. Det är en spritputsad envåningsbyggnad med tegelbelagt sadeltak och en mindre öppen veranda som markerar entrén. Huset uppfördes efter långa debatter vid mitten av 1950-talet. Vaktmästaren hade då sedan uppförandet bott i tingshusets källare vilket ansågs olämpligt.

Tingshusets planlösning utgår från en salsplan, med den stora tingssalen centralt placerad och kontorsrummen grupperade kring denna. Från förstugan med sitt vackra naturstensgolv, sina djupa fönsternischer och sin präktiga öppna spis, når besökaren den stora salen vars form bevarats intakt sedan uppförandet. Från början var salen mycket sparsmakat inredd med krederade, limstrukna väggar och tak samt två (idag finns två men på det gamla fotografiet syns endast en) enkla takkrona av järnsmide med tydligt exponerade glödlampor. Taket i rättens del av salen hade, och har fortfarande, en tälttaksliknande form. Den imponerande takhöjden och den spartanska inredningen tycks ha gett salen ett snarast sakralt uttryck. Podiet var mycket stort och täckte hela absidpartiet.

Tingssalens ytskikt har sedan dess bytts ut och idag är taket klätt med träpanel vilket sannolikt har förbättrat akustiken. De stora fönstren bakom rätten finns kvar liksom ljuskronorna. Rätten sitter på ett förminskat podium som följer det svängda täckta bordet. Åhörarna når salen via två dörrar vilka flankerar en före detta spis eller murstock. Möblerna tillhör inte originalinredningen.

På tingshusets bottenvåning finns förutom den stora salen ett större förberedelserum, sinskrivningsmyndighet och andra kontorsrum. På andra våningen finns bibliotek, lunchrum och ytterligare kontorsrum. I källaren fanns ursprungligen en vaktmästarbostad samt celler.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns tre exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-29