Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster PITEÅ POPPELN 1 - husnr 1, PITEÅ TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

PITEÅ TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset vänder huvudfasaden mot Nygatan, men en vinkelställd byggnadskropp sträcker sig också utmed Kyrkbrogatan. Husets båda byggnadskroppar omfamnar en grönskande gård som öppnar sig på baksidan i öster.

Tingshuset är uppfört i två våningar med fasader av gult tegle och ett flackt pulpettak. Takfoten vilar på konsoler och under dem löper en murad gesims. Kvadratiska enluftsfönster med murade omfattningar och dropplister av kopparplåt är placerade i band. I huvudfasaden mot Nygatan skjuter tingssalen ut i ett framträdande mittparti. Salen, som sträcker sig genom två våningsplan, markeras ytterligare genom band av höga rektangulära fönster. Ovan dem finns en relief föreställande Piteå och Älvdals tingslags sigill med Johannes Döparens huvud och en balansvåg.

På var sida om mittrisaliten öppnar sig entréer som omges av kvaderstensportaler. Ursprungligen var den vänstra entrén avsedd för allmänheten och den högra för domstolspersonalen, men idag (1997) använder båda parter den högra porten innanför vilken expeditionen är placerad. Den vänstra ingången leder till ett väntrum för allmänheten och härifrån nås tingssalen. En korridor leder till tingshusets kontorsdel och denna korridor avskiljs genom dubbeldörrar med blästrade glas och texten "EJ FÖR ALLMÄNHETEN".

Från början fanns endast en tingssal, men idag finns ytterligare en mindre förhandlingssal som tillkom vid ombyggnaden i början av 1990-talet. Den stora tingssalen är rektangulär till formen och har fönster längs en långvägg. Rätten sitter på ett podium vid ett svängt bord med täckt framsida. Framför podiet är parternas och vittnets bord placerade och tillsammans bildar de en oval. Parternas bord är nytillverkade i samma stil som domarbordet. Bakom rättens bord är väggarna klädda med ljus träpanel. I vänthallen hänger en akvarell föreställande tingssalen.

I bottenvåningen finns förutom tingssalarna även rum för åklagare, advokater samt expedition. När huset byggdes fanns en häradshövdingbostad i andra våningsplanet mot Kyrkbrogatan. Sedan 1970-talet används andra våningen som kontor och lagmannen har sitt rum i häradshövdingens forna vardagsrum. Arkivet finns i källaren.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns två exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16