Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALLSTAHAMMAR HERREVAD 4:10 - husnr 1, TINGSHUSET I KOLBÄCK

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET I KOLBÄCK (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Köping har en kompakt, nästan kvadratisk form och är uppfört i en våning med fasader av mörkt gul spritputs samt listverk och fönsteromfattningar i vit slätputs. Det flacka taket är klätt med svart plåt. På baksidan av byggnaden skjuter tingssalen ut i en fönstertät byggnadskropp.

Entrén är förlagd till mittpartiet som vetter mot järnvägen och gatan, och det accentueras av en risalit i form av en trappgavel. I trappgaveln har arkitekten placerat tingsklockan som hänger fritt från ett rundbågigt valv. Bågformen återkommer i fönster, entrédörr och listverk. En slät fris i mittpartiets övre del antyder att det ursprungligen var markerat "tingshus" i putsen.

Tingshusets disposition utgår från den klassiska salsplanen med en centralt placerad, nästintill kvadratisk tingssal som besökaren möter via ett mindre förmak innanför entrén. Rum på båda sidor om tingssalen användes av domare, nämndemän samt parterna. Ett brandsäkert arkiv finns också på bottenvåningen. Salen är påtagligt stor med generös takhöjd och ett bevarat podium i två avsatser i salens fond. En rad med fönster bakom podiet lyser upp det djupa rummet. Fragment av skranket finns också bevarat och delar salen ungefär på mitten. Dörrar till intilliggande rum finns på båda sidor om skranket, de är sammanlagt fyra förutom döbattangdörren som leder in i salen från förrummet. Golvet är lagt med parkett och dörrarna är ursprungliga.

En vacker kalkstenstrappa leder från en inre korridor till andra våningen. Sannolikt rymde andra våningen en bostad, eller/och övernattningsrum för domare och nämndemän.

Det ursprungliga formspråket och många säregna byggnadsdetaljer i Kolbäcks tingshus är, trots den grundliga renoveringen, mycket välbevarade. Det fria läget med den stora trädgården låter byggnaden framstå i sin särart och med hela sin forna pondus. Att rumsdispositionen har bibehållits gör det möjligt att förstå husets ursprungliga funktion och att dessutom skranket och podiet finns kvar är ovanligt för tingshus från denna tid som dessutom tagits ur bruk som domstolar.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-05-01