Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY STAPELN 3 - husnr 2, BOD

 Byggnad - Beskrivning

BOD (akt.)
Historik
STAPELN 3 OCH 4 - Enligt husklassifikationen 1785 var marken för nuvarande Stapeln 3 bebyggd med ett stenhus med tegeltak, ett brygghus samt ett stall med brädtak och benämndes Klinteroten II:42. Enligt kartan från 1833 var ovan nämnda stenhus placerat med långsidan i liv med Adelsgatan och utbyggt åt söder. Längs fastighetens sydvästra tomtgräns fanns ett större gårdshus och vid den nordöstra låg en mindre uthusbyggnad. Dessa gårdshus revs troligen i samband med att de nuvarande två gårdshusen, en sopbods- och förrådsbyggnad och en krutbod, uppfördes, under 1800-talets andra hälft.
Nordväst om huvudbyggnaden är den friliggande krutboden placerad. Denna uppfördes, med en spritputsad stomme av tegel i en våning under ett tjärsmort, pappklätt sadeltak, i samband med att Schenholms Krut och Fröhandel etablerades på fastigheten 1878.
Fastigheterna Stapeln 3 och 4 representerar tillsammans de större gårdar som kring 1800-talets slut genomgick kraftiga förändringar och anpassades till affärsverksamhet.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 2. (2003). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-53-7


Krutbod (3)
Den friliggande krutboden belägen väster om huvudbyggnaden uppfördes någon gång strax efter det att Schenholms krut och Fröhandel startade 1878. Huset är en encellig byggnad uppförd av rödtegel med putsad fasad utan fönsteröppningar. Åt öster och söder finns två dörrar som av säkerhetsskäl är beklädda med tjock, grönblåmålad plåt. Taket är ett flackt sadeltak täckt med papp.

Interiören i trä med fack och hyllor är inte ombyggt eller förändrad, men eftersom det var några år sedan krutboden var i funktion så är den idag till delar nerrasad. Krutboden togs ur funktion när man av säkerhetsskäl började förvara krut utanför staden. Strax väster om byggnaden finns en ca 4 meter hög trästolpe som numera är avbruten. Denna har burit upp en tjock koppartråd som fungerat som åskledare för att skydda det krut som förvarades i boden. krutboden finns kvar i sitt ursprungliga utseende och är inte ombyggd för någon annan funktion.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Byggnadsminnesförklaring, 2000-07-12.