Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 18:2 - husnr 1, DROTTNINGGATAN 21-23/KORSGATAN 7-9

 Byggnad - Beskrivning

Drottninggatan 21-23/Korsgatan 7-9 (akt.)
Historik
Uppfört 1803-1818 i två våningar som bostad med butiker åt H T Planck, A M Blidberg och P L Schneider.

Cirka 1860-1910 fungerade huset som butik och lager åt handelshuset Kobbs Söner. Under denna tid ändrades bottenvåningen, butiker inreddes och stora skyltfönster togs upp.

År 1907 höjdes huset en våning och en dörr togs upp på hörnet. Ölhallen Weise flyttade in på adressen Drottninggatan 23 och var i E Hanssons regi.

Gården fick sitt nuvarande utseende på 1920-talet. En karamellfabrik, Berlin & Co, hade då sina lokaler i flera våningar på Drottninggatan 21 med butik öster om porten. I huset fanns även Götabodens manufakturaffär, smör- och äggaffär, järnsängsfabrik samt flera hantverkare och småfirmor.

Nästa större förändring skedde 1959 då Kjessler och Mannerstråle byggde om för kontor.

1993 flyttade ”Restaurang Weise” och en del av inredningen togs med.

Ölhallen Weise

När Ölhallen Weise flyttade in inreddes serveringen i en f.d. portgång, en långsmal lokal med kök mot gården. När restaurangen togs över av M Lanner 1930 utvidgades cafélokalen genom att butiken intill togs i bruk och den gamla inredningen återskapades. En del ropades in på auktion, och en del nytillverkades, så som stolar med inskriptionen H L (=Harald Lanner).

A Engströms väggmålningar med de Koling-liknande gubbarna målade på guldgrund, hade huggits ner i bitar från lokalen på Södra Hamngatan och förvarats på Historiska Museet. De återbördades till Weise på 40-talet. De kallas Gambrinusserien efter den sagokung som enligt sägnen uppfann ölet.

Till 1993 då restaurangen flyttade bibehölls den tyska ölhallsstilen även om menyn var något annorlunda mot den ursprungliga, då "magdeburger surkål" liksom ostron hörde till specialiteterna.

Weise var i många år konstnärs- och författarkrog med stamgäster som X:et, F Nilsson Piraten m.fl. På väggarna hängde även tavlor med göteborgsmotiv av Å Dahlberg.