Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG NORDSTADEN 24:10 - husnr 1, MEDICINHISTORISKA MUSEET

 Byggnad - Beskrivning

Medicinhistoriska museet (akt.), Östra Hamngatan 11 / Spannmålsgatan 9 (akt.)
Historik
Uppfört cirka 1800 som privatbostad. År 1808 donerade den dåvarande ägaren, grosshandlare A Oterdahl, byggnaden till Sahlgrenska sjukhuset ”för evärderlig tid”. Stadsarkitekt J Hagberg ledde en om- och tillbyggnad av huset. Det stod färdigt 1823 med plats för omkring 80 patienter. På bottenvåningen fanns fyra rum för barnaföderskor, läkarebostad, kök, badrum och bibliotek. En trappa upp fanns tio sjuksalar. Till sjukhuset hörde även en tomt mot Torggatan med trädgård och promenadplats för konvalescenter.
När Sahlgrenska sjukhuset flyttade till Grönsakstorget (nuvarande Pedagogen) år 1854, hyrdes ”Oterdahlska huset” ut till andra verksamheter. Under några år hyste byggnaden Göteborgs Handel- och Sjöfartstidning.
Skalden Viktor Rydberg arbetade på tidningen och hade bostad här på 1850-talet.
År 1892 flyttade ”polisverket” in i huset och stora förändringar gjordes. Den ursprungliga släta, gula tegelfasaden spritputsades och fick kraftigt markerade fönsteromfattningar, nya portar och nya dekorerade portaler. Källarnedgångarna mot gatan togs bort.
I bottenvåningen fanns tjänsterum för centralpolisen, första distriktet och polisdomstolen samt en vaktmästarebostad. En trappa upp på hörnet låg polismästarens rum och mot gården fanns väntrum för häktade, anmälningsrum m.m.
En gårdsbyggnad i två våningar innehöll ”finkor för qvinnor” och ”finkor för män” samt läkarrum. 1917 samordnades gatuhus och gårdshus och 1932 öppnades en passage till grannhuset Spannmålsgatan 7 där det också inreddes lokaler för polisen.
Lokalerna moderniserades 1954. Det gamla häststallet på gården revs och ersattes år 1960 av en tvåvåningsbyggnad i tegel med arrestlokaler.
Polisen flyttade till sitt nybyggda hus på Heden 1967 och kontorsutrymmena användes en tid av Göteborgs Stads Parkerings AB.
År 1984 gjordes en ombyggnad och restaurering. Utställningslokaler och kontor iordningställdes för ”Medicinhistoriska museet” och samtidigt inreddes undervisningslokaler för sjukvården i Göteborg.
Idag representerar byggnaden en av de äldsta institutionsbyggnaderna i Göteborg och den rymmer både sjukvårds- och kriminalhistoria.