Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG INOM VALLGRAVEN 31:4 - husnr 2, F.D. HANDELSINSTITUTET

 Byggnad - Beskrivning

F.d. Handelsinstitutet (akt.), F.d. ARBETARINSTITUTET (akt.), Gustaviskolan (akt.)
Historik
Uppfört 1879-1881 för Göteborgs Handelsinstitut. Arkitekt var den kände AC Peterson och byggmästare var F O Peterson.
Byggnaden var mycket uppskattad vid tillkomsten: ”Den är icke blott Göteborgs vackraste skolhus utan en av stadens mest lyckade byggnader, en verklig arkitektonisk skatt i modern renässans.”
Byggnaden var helt anpassad till institutets behov och innehöll förutom vanliga klassrum också ett så kallat mönsterkontor för elevernas träning. Centralt i byggnaden placerades en stor samlingssal med läktare. Den var avsedd för föreläsningar men blev också populär som konsertsal. Handelshögskolan installerade sig i bottenvåningen och källaren.
För de nya verksamheterna gjordes en ombyggnad. Bl.a. togs en ny entré upp mot norr, där utedassen tidigare låg.
År 1952 flyttade Handelshögskolan ut och husets nedre utrymmen användes sedan som föreningslokaler, folkhögskola m.m. 1990 fanns här Göteborgs Arbetarinstitut, Föreningen Norden, SSU, Göteborgs FN-förening m.m.
Hela huset rustades upp 1991-1993. Bottenvåningen och delar av övervåningen inreddes för daghem och skola (Gustaviskolan). Samlingssalen restaurerades.
Byggnaden har inrymt flera verksamheter som haft stor betydelse för göteborgarnas allmänbildning och annan undervisning.

OM HANDELSINSTITUTET, ARBETARINSTITUTET OCH HANDELSHÖGSKOLAN
Handelsinstitutet grundades redan 1826 och var det första i sitt slag i Sverige. Arbetarinstitutet startades 1883 för att ”bibringa kroppsarbetarne kännedom om naturens och andens företeelser och deras lagar”. Folkhögskolekurserna började 1957 som en del av Arbetarinstitutets verksamhet.
Handelshögskolekurser fanns vid Göteborgs Högskola från 1915. En särskild Handelshögskola inrättades 1923 och fanns i detta hus under 30 år.