Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERTÄLJE YTTERENHÖRNA KYRKA 1:1 - husnr 1, YTTERENHÖRNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

YTTERENHÖRNA KYRKA (akt.)
1999-06-04
Historik
Ytterenhörna kyrka är till sitt ursprung en romansk kyrka, att döma av byggnadssättet uppförd under 1100-talets senare decennier. Från början omfattade kyrkan ett ganska trångt långhus sammanbyggt med ett smalare kor i öster, över vilket ett torn var rest. Redan omkring 1200 antas att ett västtorn lades till kyrkan, så att den fick dubbla torn. Klockorna hängde dock i en fristående klockstapel. Senare under medeltiden tillbyggdes en sakristia norr om koret och ett vapenhus i söder. Västtornets mur förhöjdes och dekorerades då med tegelblinderingar.
Vid om - och tillbyggnad år 1757 tillkom korsarmen mot norr, delvis med sten från det samtidigt rivna tornet i öster. Kyrkans fönster höggs upp till sin nuvarande storlek och västportalen tillkom.
Vid ett blixtnedslag 1764 eldhärjades den nyss utbyggda kyrkan, så att yttertaket och all inredning gick till spillo. Återuppbyggnaden pågick under 1760- och 70-talet, delvis med material från Kärnbo ödekyrka. Tornet byggdes om så att klockorna kunde hängas där och fick då sin befintliga huv. Kyrkans fasader putsades förmodligen för första gången. Över kyrkorum och tvärskepp slogs kryssvalv. På västra sidan byggdes en läktare. Ett altare av trä byggdes över det tidigare av sten. Där ställde senare ett medeltida altarskåp som tillhört Kärnbo.
En genomgripande förnyelse skedde 1906, då västra läktaren revs och en ersättande byggdes i norra korsarmen, dit kyrkans orgel flyttades. Kyrkorummets valv och väggar fick en tjockare, jämnare puts som dekorerades med målningar i jugendstil. Kyrkorummet fick öppna bänkrader och sitt nuvarande trägolv. Vapenhuset i söder omvandlades till bisättningsrum, varvid portalen mellan långhus och vapenhus murades igen.

Vid omgestaltning 1956 borttogs alla jugenddekorationer. Korets dåvarande trägolv revs ut och ersattes med handslagna tegel, lagda i löpskift. Kyrkorummet återfick slutna bänkkvarter, tillverkade med 1700-talets som förlaga. Predikstolen flyttades mot väster, samtidigt som dess tak borttogs. Två år senare dekorerades predikstolens korg med målningar i tidstypisk stil, av den lokale konstnären Nils Malm. 1974 revs norra korsarmens läktare och läktarorgeln ersattes med nuvarande verk, placerat i nivå med omgivande kyrkorum.

Vid den senaste yttre renoveringen 1994 frilades murverken nästan helt från befintligt putsbruk. En murverksdokumentation skedde innan puts på nytt slogs på. Ett rent kalkbruk valdes och avfärgning gjordes med traditionell kalkfärg, beredd på Gotlandskalk.