Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE LURÖN 1:7 - husnr 9001, TRÄDGÅRDSHOLMENS F.D. FYR

 Byggnad - Beskrivning

Trädgårdsholmens f.d. fyr (akt.)
1998-06
Historik
Vinden spelar fritt över bergskrevor, ljungtuvor och mossbevuxna hällar – endast i holmens inre kurar krokvuxna tallar och lövträd. Norra Trädgårdsholmen av idag är en stilla plats med en karg och sällsam skönhet. Två husgrunder ytterst på varsin klippa i nordost och sydväst vittnar om den lilla fyrplatsen där det under 66 år bodde fyrvaktarfamiljer.

Holmen strax sydost om Lurö blev fyrplats 1864. Nordöstra fyren var ett rödmålat, mycket litet fyrbostadshus med lykta på väggen – enligt nybyggnadsritningen 1863. Det blev ombyggt 1869–70 och 1898 och senare avbildningar visar ett förvisso litet, men dock något större hus med fyrtorn på taket. Sydvästra fyren var ett rödmålat litet trätorn som blev påbyggt 1902. Båda fyrarna försågs från början med siderallampa. Fyrarna hade nr. 794 och 795 i Svensk Fyrlista år 1906. Vid farledsomläggningen genom skärgården blev fyrplatsen obehövlig och på nyårsafton 1914 släcktes fyrarna. Ledfyren revs liksom fyrtornet. Fyrbostadshuset var bebott till 1930 och blev nertaget och flyttat 1932. Efter skiftande öden har fyrhusets virke på 1990-talet återanvänts till bygget av vandrarhemmet vid Stenstaka på Lurö.

Fyrbostadshuset på den låga klippudden i nordost hade ett mycket utsatt läge, inte minst när nordostan svepte fram och sjön slog upp mot huset. Vid oväder lär vattnet ha strömmat in genom fönsterspringorna. Vintertid kunde man härute på holmen bli helt avskuren från omvärlden.

I dungen i holmens inre finns lämningar av fyrvaktarboställets uthuslänga. Här står även den enda ännu kvarstående byggnaden, en stor, delvis gråstensmurad jordkällare, ett gott exempel på de ofta gedigna källare som byggdes på fyrvaktarboställena. År 1868 sköttes fyrningen av Anders Börjesson som var fyrvaktare på holmen fram till att Nils Andersson övertog arbetet 1893. Nils Andersson skötte även prickhållning och från 1898 också Lemongrunds lysboj, samt från 1906 Lilla Brattens fyr tillsammans med Nils Andreasson på Stångudden. Mellan 1915 och 1930 skötte Andersson och fyrvaktaren på Stångudden såväl Lilla Bratten som de tre AGA-fyrarna på Röskär, Enskär och Runnen.

Trädgårdsholmen var bebodd fram till Anderssons bortgång 1930. Fyrvaktarfamiljen på Trädgårdsholmen hade flera döttrar och en son. Sonen Nils Andersson blev 1930 fyrvaktare på Smörhättan på Brommö.

Trädgårdsholmens f.d. fyrplats är en särpräglad liten kulturmiljö som minner om den fyrhistoria som varit och om de ofta kärva levnadsvillkoren på en liten skärgårdsholme. Holmen ingår i naturreservatet i skärgården.

KÄLLA: Vänerns fyrar - en lysande historia. Erik Holmstöm, 2000.