Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGSBACKA NIDINGEN 1:1 - husnr 5, FD MISTSIGNALHUS

 Byggnad - Beskrivning

FD MISTSIGNALHUS (akt.), Nidingens västra fyrtorn (akt.)
2000-01
Historik
1624 lät danskarna anlägga en fyrplats på Nidingen som då tillhörde Danmark. Fyren bestod troligtvis av en träställning med en plattform för en stenkolsgryta. Denna skadades snart av elden och en fyrpanna placerades i stället direkt på marken. 1629 uppfördes två vippfyrar. Dubbelfyrar användes för att sjöfarare inte skulle förväxla fyrplatsen med Anholt. Efter freden i Brömsebro 1645 övertog Sverige ansvaret för fyrverksamheten på ön. På 1670-talet skövlades fyrplatsen av danskarna. Därefter uppsattes två enkla fyrgrytor på enklare stenfundament.

Flera gånger under 1700-talet påtalades brister med denna fyranläggning och ritningsförslag togs fram utan att någon ny fyr byggdes. I ställt uppfördes en mistklocka i en stapel år 1766, efter ritningar av överintendent Carl Cronstedt. Under 1820-talet återupptogs diskussionerna om nya fyrar och flera ritningsförslag presenterades. 1831 skrevs ett byggnadskontrakt med kofferdiestyrman Hans Lund från Onsala om uppförande av två stentorn för stenkolseldning inom lanternin, ett bostadshus samt en ny klockstapel för mistklockan. I kontraktet ingick att Lund gratis skulle få ta såväl huggen som ohuggen sten från Varbergs fästning. De nya tornen uppfördes av sten, 13 meter höga, i enlighet med Löwenörns princip, åren 1832-34. Fyrtornen planerades först runda men snart visade det sig att stenen från fästningen var bäst lämpad för att bygga tornen sexkantiga. Vidare uppfördes ett nytt bostadshus av murtegel. De nya fyrarna tändes i december 1834.

1846 byggdes fyrarna om. Då höjdes tornen rejält och försågs med nya linsapparater av tredje ordningen med tillhörande lanterniner. Under 1883 installerades en ny ångmistsiren och i fyrarna byttes rovoljelamporna mot fotogenlampor. 1946 ersattes de gamla fyrtornen på Nidigen mot ett nytt 24 meter högt torn av betong, konstruerat av förste fyringenjör Hilmer Carlsson. Fyren, som byggdes ihop med det gamla maskinhuset, drevs av elektricitet via en ny kabel från land. De gamla fyrtornen fick har fått stå kvar. Under 197-talet automatiserades fyren och misten och 1979 avbemannades fyrplatsen.