Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG HAMNPAVILJONGEN 5 - husnr 1, HELSINGBORGS FYR

 Byggnad - Beskrivning

Helsingborgs fyr (akt.), helsingborgs fyr (akt.)
2000-01
Historik
Under 1740-talet ska det, på order av överpostdirektören, ha uppförts en vippfyr i Helsingborgs hamn. Syftet med fyren var att underlätta för stadens posthantering som då sköttes av färjemännen. Under början av 1800-talet lät staden anlägga en ny hamn som invigdes år 1832. Året efter uppfördes två hamnfyrar som bestod av åttasidiga, cirka 4,5 meter höga trätorn med lanterniner. En uppmätningsritning från 1850 ger en god bild av tornets utseende. Under 1860-talet ersattes dessa fyrar av ett fyrtorn av järn, vitmålat och med en sjätte ordningens lins.

År 1887 uppsattes två inseglingslykor på norra hamnarmen. Dessa ersattes 1888-1889 av ett nytt kombinerat fyr-, lots- och bostadshus på norra hamnarmen. Fyrapparaten bestod av en linsapparat av andra ordningen, linsen hade tidigare varit uppsatt i Måseskärs fyr.

Den nya byggnaden ritades av J. Höjer och uppfördes av tegel med listverk av betong på huggen gråstenssockel, vilande på en grund av betong. Första våningen utgjordes av boningsrum för fyrbetjäningen och vindsvåningen inrydmdes lotsuppassningen. Fyren tändes i oktober 1889. 1922-1923 elektrifierades fyren och bemanningen drogs in, först 1934 var fyren helt automatiserad.