Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖNSTERÅS DÄMMAN 1:1 - husnr 2, DÄMMANS FYR

 Byggnad - Beskrivning

dämmans fyr (akt.)
2000-01
Historik
Att uppföra en fyr på grundet Dämman ansågs billigare i såväl anskaffnings- som underhållskostnad. I förslaget ingick ett av majoren Grafström uppgjort projekt för grundarbete och fyranläggning samt att tillsyn över grundarbetet skulle uppdrags åt Väg- och Vattenbyggnadsstyrelsen. Kungl. Maj:t godkände förslaget år 1871. Grundläggningsarbetet för fyrhuset och vågbrytaren påbörjades 1872 och utfördes under ledning av kapten C. Knös vid Väg- och Vattenbyggnadskåren. Fyrhuset uppfördes i tre plan, de två första av sten och den översta vågningen av trä. På ena gavelröstet uppsattes ett rikt dekorerat hängtorn med lanternin innehållande en treskenad spegel med lampa. Det finns två ritningar till fyrbyggnaden, en upprättad av L. Fr. Lindberg och en av G. E. Höjer. A. T. Gellerstedt stod för detaljritningen till tornpartiet och altanen under tornet. Byggnaden innehöll även rum för lotsuppassning samt en källare längst ned. Under byggnadsarbetena hösten 1873 tändes en provisorisk fyr och 1874 stod hela fyranläggningen klar. Dessutom byggdes ett boställe för fyrmästare och fyrvaktare vid Svartö hamn, nära Mönsterås.
1886 förstärktes vågbrytaren
1904 byggdes fyrhuset om, varvid hängtornet med spegelapparaten ersattes av en lantenin på taket med en linsapparat av tredje ordningen med fotogenglödljus (luxljus) och klippapparat. Denna utrustning hade tidigare suttit i Gotska Sandöns norra fyr som släktes 1903.
1949 moderniserades inredningen i fyrbyggnaden med installation av värme-, vatten och avloppsledningar. Vidare ombyggdes hamnen samt anordnades en förbindelsebrygga mellan norra vågbrytaren och fyrbyggnaden.
1968 släcktes fyren och ersattes av en bottenfast fyr av betong med samma namn.

KÄLLA: Sveriges fyrplatser. Dan Thunman, 2000.