Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUSDAL LÖRÄNG 11:2 - husnr 12, LINBEREDNINGSVERK

 Byggnad - Beskrivning

LINBEREDNINGSVERK (akt.)
Historik
Delar av byggnaden från 1789-talet. Trösklogen tillbyggd 1875.

Sågen har huvudsakligen använts för att klyva hässjevirke. För att få en rationell arbetshöjd för sågbänken i relation till trösklogens bjälklag så behövde den gamla skäkten återigen byggas om. Gavelröstena monterades ned och väggarna höjdes med åtta stockvarv som fick kraga ut två meter över skäktbyggnadens norra långsida. På så sätt skapades ett långsmalt utrymme under tak för sågbänken, i nära anslutning till trösklogen där det okluvna virket kunde lagras och dessutom nära axeln till skäktens vattenhjul. Sågklingan drevs med remmar som löpte på remskivor av trä.
Denna ombyggnad som tycks ha skett utifrån behovet av att iordningsställa sågbänken gav också ytterligare utrymmesvinster. Dels skapades en vind ovanför skäktkammaren för förvaring av lin och dels länkades skäktbyggnaden och trösklogen samman. I detta utrymme installerades en mjölkvarn som fortfarande finns kvar samt att ett turbindrivet elverk inrymdes i länken under åren 1918 och 1946.
Hoten mot anläggningen har under åren varit många. Under andra världskriget fick dåvarande ägaren Henrik Mårtensson ett köpebud på skäkten för uppkolning i den närbelägna kolfabriken i Löräng. Han tackade emellertid nej och byggnaderna fick stå kvar.
Idag finns ett fungerande vattenhjul på skäktbyggnaden, medan logens vattenhjul är borta. Med skäktens vattenhjul drivs de två skäktsvärmarna och linstampen, men ytterligare funktioner har lagts till och dragits ifrån under årens lopp. I anslutning till linstampen fanns en granrishack för tillverkning av ladugårdsströ. Hackat granris användes också på golven inomhus i boningshusen efter storstädning för den goda luktens skull. 1895 kompletterades stampen med en benkross. Benkrosset användes som jordförbättringsmedel. På norra sidan av skäkten under en tillbyggd loftgång finns en sågbänk med en sågklinga som användes in på 1940-talet för klyvning av granslanor för stängsling och hässjevirke. I skäkten finns också en kvarn med stenar av 7 kvarters storlek samt en korngrynskross.
Trösklogens vattenhjul drev från början en tröskrulle eller tröskbult. Den tröskade säden rensades med så kallade räxlar. Bulten ersattes av ett mobilt tröskverk på 1910-talet. Detta delades mellan flera bönder, men var svårarbetat då det stod på medar. 1941 köptes därför ett nytt hjulförsett tröskverk in som kombinerades med ett annat rensverk, en så kallad triör. Vidare finns en bandmaskin för bindning av halm, rester av ett slipverk med två stenar för lieslipning, en potatiskvarn, samt en klövernöt kvar i byggnaden. Mellan 1918 och 1946 fanns också ett elverk i anläggningen. Det betjänade 18 gårdar med ström till belysning. Idag finns ett separat minikraftverk ur funktion separat beläget mittemot skäkten.
Alla dessa verk och anordningar finns kvar med undantag för tröskbulten, 1910-talets tröskverk, granrishacken och benkrossen.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring av linberedningsverk, tröskloge, damm, stenvalvbro och spånhyvel (fd ramsåg) vid "Hians", Löräng 11:2, Järvsö socken, Ljusdals kommun. Länsstyrelsen Gävleborg, 2007-05-31. Dnr 432-12893-02