Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VAXHOLM RINDÖ 3:311 - husnr 8001, OSCAR-FREDRIKSBORGS FÄSTNING

 Byggnad - Beskrivning

OSCAR-FREDRIKSBORGS FÄSTNING (akt.)
Historik
HISTORIK OCH BESKRIVNING - Oxdjupet har allt sedan 1500-talet varit en problematisk punkt i Stockholms sjöförsvar. Sundet har genom århundradena varit föremål för utredningar och åtgärder. Utfyllnader och spärrar har följts av muddringsarbeten och system med bommar för att hindra oönskade passager. På båda sidor av sundet har försvarsverk uppförts för att genom beskjutning avslå fiendeanfall. Under senare delen av 1800-talet återupptog de militära strategerna tankarna på ett kustförsvar. Oscar-Fredriksborgs fästning byggdes 1876-77 för att stärka det fasta försvaret vid Oxdjupet som då öppnats som segelled. Fästningen ingick i det fasta försvaret fram till slutet av 1930-talet. Den förvaltas sedan 1994 av Statens Fastighetsverk.

Fästningen är anlagd på Rindösidan i en delvis naturlig sluttning ner mot Oxdjupet. Den består av ett övre och ett nedre verk förbundna med en i berget utsprängd förbindelsetunnel.

Nedre verkets yttre fasader domineras av två kraftiga, bepansrade batterier, förbundna med en s k orillon och flankerade av escarpmurar. Runt borggården uppfördes kommendantbostad, galleri och kasern i kasematt. Escarpmurarna är uppförda av granit och sandsten, batterierna och orillonen är delvis stålpansrade. Fasaderna mot gården delvis byggda i tegel med fönster och dörrar av trä. Verkets tak består av en jordmantel med grästorv.

Övre verket domineras av de tre stora pjäsplatser i fast batteri, en nordlig och en sydlig kaponjär, den senare flankerar den södra entrén till borggården. Även detta verk är uppfört i granit, sandsten och tegel.

KÄLLA: Förslag till skyddsföreskrifter, Riksantikvarieämbetet, 2005