Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD SVANEN 3 - husnr 4, BOSTADSHUS

 Byggnad - Beskrivning

BOSTADSHUS (akt.)
Historik
Med undantag för avsnitt om 1990-talets ombyggnad är historiken hämtad ur "Program för restaurering av kvarteret Svanen 1:2, Mariestad, Skaraborgs län 1987-11-26" av Thomas Carlquist:


-Det är osäkert men anses troligt att det timrade och reveterade envåningshuset vid västra tomtgränsen har uppförts samtidigt med huvudbyggnaden och loftgångshuset. Det är emellertid belagt att det fanns år 1814, vilket år huset skall ha upptagits i en numera förkommen brandförsäkringshandling. Enligt Ullenius hänvisas till denna handling i en skrivelse från 1828, där det framgår att byggnaden vid besiktning 1814 upptagits som bränneri och brygghus. Möjligen kan den murade och vitputsade ugnen eller spisen i nuvarande rum 104 härröra från denna funktion (se ritning från 1986).

Skrivelsen från 1928 antyder att en ombyggnad företagits i samband med att gården blev apotek på 1820-talet. Härvid säges huset delvis ha börjat användas som laboratorium. Det är sannolikt denna ombyggnad som alltjämt till vissa delar präglar den fasta inredningen i huset.
De båda ytterdörrarna i var ända av den tvärs genom huset gående förstugan är pardörrar av en typ och med beslag som man kan ha insatt vid denna tid. Samma gäller för de fem halvfranska enkeldörrar med gångjärn och foder mellan förstugan och rummen resp. mellan rummen 102 och 103.

Från slutet av 1800-talet eller vid sekelskiftet 1900 härrör däremot pärlspåntsinredningen i förstugan samt de båda runda vita kakelugnarna i rummen 102 och 105. Sannolikt inreddes bostäder i huset i samband med att apoteksrörelsen och därmed behovet av laboratorium upphörde på 1890-talet.

I rum 105 finns vidare en skiljevägg omedelbart väster om kakelugnen. Väggen är ej redovisad på Nordiska Museets uppmätning från 1940-talet, men torde ha tillkommit relativt snart därefter. (Troligen har tidigare funnits en vägg i detta läge, av kakelugnens placering att döma). Samtidigt med väggens tillkomst insattes en 1700-talsdörr med utanpåliggande fyllningar och smidda plattgångjärn, av samma typ som alltjämt finns i huvudbyggnaden och sannolikt överbliven vid någon ombyggnad i denna. Ett fönster har under 1900-talet vidgats till dörr mot trädgården i rum 103.

Vid ombyggnaden 1991-93 ersattes denna dörr av ett nytt fönster, husets lägenheter slogs ihop till en lägenhet (de äldre bostäderna befanns före ombyggnaden vara av låg standard). Nytt bottenbjälklag och trägolv lades in i alla rum utom förstugan. Trägolv lut- och oljebehandlades. Förstugans befintliga golv av sintrade plattor behölls och skadade plattor ersattes med återanvända av samma typ. Väggar och vissa tak kläddes med gipsskivor. Befintliga innerdörrar renoverades. Snickerier samt pärlspontpaneler på vägg och tak i förstugan målades med linoljefärg.
Fasadens puts reparerades med kalkbruk och denna samt sockeln målades med kalkfärg, ytterdörrar och fönster renoverades, de senare kompletterades med spröjs. Underlagstaket reparerades och nytt lertegel ersatte tidigare betongpannor och asbestcementskivor. Plåtdetaljer nytillverkades. Vid ombyggnaden fick huset nya installationer för värme, vatten och avlopp och el.

Förutom detta har inga väsentliga förändringar skett i huset sedan senaste sekelskiftet. Byggnaden bevarar således inredningsdetaljer från såväl början som slutet av 1800-talet, förutom den murade ugnen i rum 104 som kan härröra från 1700-talet.

Källor:
Thomas Carlquist "Program för restaurering av kvarteret Svanen 1:2, Mariestad, Skaraborgs län 1987-11-26" Skaraborgs länsmuseum för Riksantikvarieämbetet, byggnadsavdelningen, projektnr 16.213.

Stefan Smedegård "Kv. Svanen, Mariestad, Zackauska gården. Ombyggnad 1991-93 Antikvarisk rapport." Stefan Smedegård arkitektkontor 1996-12-12

Gunnar Ullenius "Christoffer Zackaus gård i Konungens Trädgård i Mariestad" Vadsbobygden, Tidskrift för Vadsbo hembygds- och fornminnesförening, årgång 1957.