Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND HARDEBERGA 22:1 - husnr 1, HARDEBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hardeberga kyrka (akt.), HARDEBERGA KYRKA (akt.)
2014-10-20
Historik
Hardeberga kyrka uppfördes under senromansk tid, sannolikt under 1200-talet. Troligen utgjordes kyrkan av långhus med ett lägre och smalare kor med absid. Kyrkan hade då såväl syd- som nordportal i grå och röd sandstenkvader samt tegelomfattade fönster efter romanskt mönster.

Under 1500-talet revs korabsiden och kyrkan byggdes ut åt öster med ett fullbrett och rakslutat kor. Det äldre långhusets murar höjdes och nordportalen sattes igen. Sannolikt tillkom både valven och vapenhuset i söder vid samma tillfälle. De två västligaste valven kan möjligen vara något äldre.

1842 genomfördes en restaurering av kyrkorummet som fick ny sluten bänkinredning bestående av 13 bänkar på den södra sidan och 16 på den norra. Kyrkan försågs även med ny orgelläktare och ny predikstol. All inredning skulle enligt arbetsbeskrivningen strykas tre gånger med ”perlefärg” och välkokt linolja. Detaljerna på predikstolen och orgelläktaren skulle därtill förgyllas. Arbetena utfördes av snickargesällen och hemmansägaren Sven Olsson Grundström på Flyinge nr 10.

1896 inleddes diskussioner kring en nybyggnad eller alternativt en omfattande restaurering av kyrkan. Tre förlag för nybyggnad upprättades av A. W. Lundberg i Lomma. Det första innebar en kyrka i romansk stil och de två senare en kyrka i gotisk stil. Inget av förslagen realiserades och arbetet att restaurera kyrkan gav istället till domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. 1909 omgestaltades kyrkan som förlängdes åt öster. En tillbyggnad med ny sakristia och underliggande pannrum uppfördes norr om koret. Kyrkans spåntak ersattes med svartglaserat tegel som lades på öppen läkt. Tornet höjdes och en ny huvudingång togs upp i tornets västra mur där ett tidigare fönster suttit.

1955 försågs koret med nya korfönster föreställande Jesus i Getsemane. Fönstren utfördes av Malmökonstnären Carl O. U. Andersson.

2002 genomfördes en exteriör restaurering under ledning av Wikerstål arkitekter. Restaureringen gällde främst puts och måleriarbeten, men även vissa reparationsarbeten av takstolarna utfördes, och sakristians tak lades om med nya svartglaserade takpannor. De äldre pannorna används som reservpannor för kyrkans övriga takfall. Ett år senare restaurerades kyrkans interiör under ledning av samma arkitektkontor. Kyrkans valv och väggar rengjordes av konservatorer och två bänkrader längst fram togs bort samt en bänkrad på södra sidan närmast vapenhuset. På den norra långhusväggen påträffades en runinskrift vilken frilades.

Dagens kyrkobyggnad är enskeppig och består av långhus med rakslutet kor i öster, vapenhus i söder och sakristia i öster samt torn i väster. Det ursprungliga långhuset utgörs av de två västliga valvtravéerna. Norra och södra långhusmuren samt tornet stöttas av stödpelare.