Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LANDSKRONA ASMUNDTORP 28:1 - husnr 1, ASMUNDSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Asmundtorps kyrka (akt.), ASMUNDSTORPS KYRKA (akt.)
2014-11
Historik
Kyrkobyggnaden
Asmundtorps kyrka byggdes år 1895-1897, då den ersatte en romansk kyrka på samma plats. Tack vare domkyrkoarkitekten Carl Georg Brunius noggranna inventering 1828, som redovisas i hans ”Skånes konsthistoria för medeltiden”, vet vi mycket om den gamla kyrkans utseende. Den uppfördes av grovhuggen sandsten i början av 1100-talet, med ett kvadratiskt torn i väster, långhus, kor och absid. Den öppna takstolen utsirades
och kyrkorummets väggar pryddes med kalkmålningar av Finjagruppen. Valven och vapenhusen tillkom senare under medeltiden. Kyrkan behöll därefter sitt uttryck fram till 1843, då byggnaden restaurerades efter Brunius anvisningar. Den försågs med hans typiska drag; symmetriska korsarmar, tegelomfattade fönster och ny inredning, allt i arkitektens medeltidsinspirerade stil.

De rika dekorerna, liksom innehavet av den ännu använda dopfunten i brons, tyder på att Asmundtorps socken varit mycket resursstark redan under medeltiden, trots att inget patronatskap kunnat bekräftas. Dessa medel förvaltades väl och var betydelse när den nuvarande kyrkan skulle uppföras. Det finns väl belagt, att kyrkans goda ekonomi var orsaken till, varför stiftets biskop Vilhelm Flensburg ville placera en ny helgedom i Asmundtorp. Han förordade att nedgångna medeltida kyrkor skulle rivas och ersättas med tempel, som skulle väcka det religiösa sinnet och motverka sekularisering och socialism. De nya, nygotiska idealen formulerades bl.a. i boken ”Allmänna anvisningar rörande kyrkobyggnader”, skriven 1887 av Överintendentsämbetet genom Helgo Zetter-vall, som samarbetat med Flensburg under sin tid som domkyrkoarkitekt i Lund. Frågan om en ny kyrka splittrade församlingen, som trots sina resurser tvingades ta lån och driva in fordringar för att genomföra projektet. De två män som ivrigast talade för resp. mot bygget var kyrkobyggnadskommitténs vice ordförande P P Wallin och riksdagsmannen Christen Assarsson, som båda är begravda på kyrkogården.

Ritningarna till den nya kyrkan utarbetades av Gustaf Hermansson. Han var arkitekt från Stockholm och Sundsvall, en stark förespråkare av den nygotiska stilen och tjänstgjorde från 1897 vid Överintendentsämbetet. Förutom Asmundtorps kyrka gestaltade han bl.a. Gustaf Adolfs kyrka i Helsingborg och Oscarskyrkan i Stockholm i samma stil. Asmundtorps kyrka uppfördes med tre rikt dekorerade skepp, byggda i tegel från byns eget bruk. Strävpelarna täcktes av glaserat tegel och taken med röd och grön skiffer från AB Grythytte Skifferverk, förutom tornet som belades med koppar. För bygget på plats svarade arbetsledaren P J Ahlström och arkitekten Henrik Sjöström.

1958 ersätts takskiffret med dagens kopparbeläggning. De översta strävpelarnas av-täckning av glaserat tegel byts mot koppar. 1960 repareras tornet.

1972 repareras tornets tak och murverk, som skadats av klockornas vibrationer, på nytt. Även de nedre strävpelarnas avtäckning ersätts av koppar.

1987 genomförs en större in- och utvändig renovering efter ritningar från K Konsult AB. Väggar, valv och fönster rengörs och lagas, terrazzogolvet ses över och kompletteras, belysningen justeras och flera fasta inventarier repareras. Trappan till koret breddas och ett par bänkrader tas bort för att ge plats åt bl.a. dopfunt och instrument.

1992 repareras torntaket efter en storm, och 1995 sakristians koppartak.

2005 byts korets skyddsglasfönster ut mot nya. De senaste åtgärderna omfattar nya anläggningar för ljus-, ljud- och fuktstyrning (2009), en värmeanläggning och en ombyggnad av yttertrappan till tornet (2013).