Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FLEN LAGMANNEN 1 - husnr 1, TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUS (akt.)
Historik
Tingsrätten för Villåttinge härad flyttade till tomten invid exercisplatsen vid Malmhed efter ett beslut 1788. Om en ny byggnad då uppfördes eller om man använde ett befintligt hus är oklart. När en ny regementschef tillträdde lät han bygga till tingshuset med tre fönsteraxlars längd för att nyttja som salong. Regementsexpeditionen var inhyst i tingshuset. 1921 inköptes salongstillbyggnaden till tingshuset. På 1960-talet togs byggnadens kakelugnar bort och interiörens ytskikt ändrades.
Malmköpings tingshus är uppfört av liggtimmer på en stengrund och avtäckt med sadeltak belagt med enkupigt tegel. Fasaden är klädd med liggande rödmålad panel. Knutar och fönsteromfattningar är vitmålade. Taket har senare tillkomna takkupor. Den äldre planformen, med tingssalen centralt placerad och entréer och rum för åklagare, domare och nämndemän vid gavlarna, är bevarad.

KÄLLA: Förslag till skyddsföreskrifterna för Malmköpings tingshus 1993-02-02

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en träbyggnad i en våning med rödfärgade fasader klädda med liggande panel. Fönstren är vitmålade och utmed långsidorna har de vitmålade fönsterluckor. En likaså vitmålad list löper utmed sockeln och en kraftig profilerad takgesims avslutar sadeltaket som är klätt med rött taktegel. Mot Malma hed på husets baksida finns två takkupor.

Tingshuset har två ingångar och mellan dem ligger idag (1999) tingssalen, som löper genom byggnadens hela djup. Varje entré har en liten förstubro och dubbeldörrar med speglar och ett litet överljus i varje dörrblad. Dörromfattningarna är formade som en tempelgavel, med en pilaster på var sida om dörren och en liten fronton som överstycke. Idag (1999) används den högra entrén av rätten, som disponerar ett par rum innanför tingssalen. Den vänstra entrén är avsedd för allmänheten.

Tingssalen har fönster åt båda långsidorna och två dörrar åt var kortsida. Rätten sitter på ett U-format podium som avgränsas av ett skrank, vilket fungerar som front för borden. Ordförandens bord är upphöjt ytterligare på ett extra podium. Framför ordförandebordet finns lösa bord för parter och vittne och bakom dessa bord står de fasta "kyrkobänkarna" för åhörarna. Väggarna i salen är indelade i fält genom målade stiliserade pilastrar och en målad fris löper längs hela väggytans överdel. På vinden finns rum för advokater, övernattningsrum för nämndemän samt matsal.

Byggnaden byggnadsminnesförklarades år 1994.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns fyra exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

I nya lagberedningens betänkande 1884 beskrivs tingshuset på följande vis:
"Tingshuset, i bibehållet skick, innehåller förstuga, sal och tre rum jemte ett vindsrum. Rummen å nedra botten användas under mötestiden med Kongl. Södermanlands regement för chefsexpeditionens räkning. Tingslokalen är i allmänhet något för trång, synnerligast för låg."

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-05