Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVALÖV KÅGERÖD 18:1 - husnr 1, KÅGERÖDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Kågeröds kyrka (akt.), KÅGERÖDS KYRKA (akt.)
2015-03
Historik
Kyrkan är ursprungligen en romansk byggnad som byggts till och om under århundradena. I slutet av 1100-talet byggdes de äldsta delarna, ett kort långhus med lägre och smalare kor och möjligen en absid. Syd- och nordportal fanns i långhuset. Fasaderna var oputsade. Under 1200-talet byggdes kyrkan till med ett lågt kvadratiskt torn i väster.

På 1400-talet slogs valv som fick kalkmålningar under sent 1400-tal eller tidigt 1500-tal. Tornet förhöjdes och försågs med trappgavlar med blinderingar.

Cirka 1500 revs de östra delarna och kyrkan byggdes till mot öster och valv slogs i denna del. Ett vapenhus utanför sydportalen byggdes sannolikt under denna tid. 1560 erhöll Otto Brahe, ägare av Knutstorps gods, patronatsrätten. Efter detta byggdes kyrkan till med sakristia och gravkammare i söder.

1758 ersattes kyrkans blytak med ett tegeltak och taklaget fick nytt sparrverk.
1780 kom F Wachtmeister till Knutstorp, blev kyrkans patronus och lät bygga till en korsarm, den så kallade nykyrkan, mot norr. Korsarmen ritades av arkitekt C.F. Adelkrantz (1716-1796), som även ritade bl a Drottningholmsteatern och Kina Slott på Drottningholm.
Nya, större fönster sattes in i långhuset 1797 och tornets gavlar murades om. 1848 byggdes tornet om igen. Under 1870-talet återfanns de medeltida kalkmålningarna vid rengöring av valven och två gravkor påträffades i kyrkan.

1914 gjordes en inre renovering under ledning av domkyrkoarkitekt T. Wåhlin. Bänkarna och valven renoverades, nytt golv lades i bänkkvarteren. Tornet inreddes till vapenhus och en dörröppning togs upp i tornets västra sida samtidigt som ingången till det gamla vapenhuset i söder sattes igen. Glaspartiet mellan vapenhus och långhus sattes in. Ett epitafium placerades framför sydportalen.
1922 upphörde patronatsrätten.

Under 1940-talet gjordes en ombyggnad under ledning av Eiler Græbe. Ett pannrum grävdes ut under nykyrkan, ett orgelpodium byggdes och den gamla läktarbarriären sattes upp på denna.
1957 lades ett nytt tegeltak på brädor istället för det understrukna tegeltaket. Vinden tilläggsisolerades 1976. Brahegravkoret restaurerades 1980 och de gravlagda kremerades. Utvändig renovering genomfördes 1980, 1991 och renovering av tornet gjordes 2003.
2015 är en renovering av kyrkan planerad. Kyrkan var avstängd för gudstjänster vid tiden för denna inventering. Golvet i långhuset ska läggas om, församlingen önskar flytta de främsta bänkarna, nytt värmesystem installeras, fönster och dörrar målas.