Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVALÖV ASK 35:1 - husnr 1, ASKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Asks kyrka (akt.), ASKS KYRKA (akt.)
2015-06
Historik
Ask nuvarande kyrka byggdes 1876-1877. 1800-talskyrkan föregicks av en romansk kyrka och eventuellt också av en stavkyrka i trä. Den medeltida kyrkan från 1100-1200-talet bestod av långhus, kor och absid och var byggd av gråsten med hörnkedjor samt fönster och portalomfattningar i finhuggen sandsten. En fristående klockstapel byggdes senare nordöst om kyrkan.
Befolkningen ökade kraftigt under 1800-talet och kyrkan ansågs för liten och för mörk. Ask församling hade 1020 invånare 1871 och kyrkan hade bara 250 sittplatser plus läktarplatser. Men det största problemet i Ask var att klockstapeln av trä var i dåligt skick och inte kunde användas. Församlingen ställdes inför alternativ att bygga till kyrkan med ett stentorn och bygga till för mer bänkplatser eller riva gamla kyrkan och bygga helt nytt. Domkapitlet grep in och förordade att en ny kyrka skulle byggas.

Ritningar till den nya kyrkan gjordes först av den lokale byggmästaren P. Lundgren. Ritningarna godkändes inte av överintendenten och bearbetades därför av Ernst Jakobsson på ämbetet. 1876 revs den medeltida kyrkan och den nya kyrkan började byggas och var klar året efter. Den nya kyrkan rymde 500 personer.
Taket var täckt med ekspån på långhus och kor samt skiffer på tornet med plåt på spiran. Kyrkan fick snart efter nybyggnaden byggnadstekniska problem. Både golv och tak var i dåligt skick vilket förvärrades därför att det inte åtgärdades. Entreprenören svarade inte på brev. Golvet hade angripits av svamp och 1888 göts cementgolv. 1894 lades nytt tak.

1919 gjordes ett nytt golv med marmorerad cementering. 1925 lades tegeltak. En renovering och ommålning av interiören gjordes 1927 under ledning av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin omfattande bl a att bänkarna målades mörkt ekådrade och väggarna målades med kvaderindelning.
Kyrkan har ett flertal gånger under årens lopp putslagats och kalkats in och utvändigt.

1952 gjordes en inre renovering under ledning av dåvarande domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Renoveringen omfattade bl a nytt golv under bänkarna, mycket av inredningen avlutades och målades om, väggar och tak kalkades, golv av kalksten lades i vapenhuset.

1964 sattes innanfönster in efter ritningar av Torsten Leon-Nilsson och vinden isolerades. Grönt glas sattes in i korfönstren.
Mellan 1970-74 renoverades kyrkan in och utvändigt efter handlingar av Torsten Leon-Nilsson. Bland annat togs takputsen i långhuset ner och ersattes av plywood med lister över skarvarna och målades. Kyrkan målades exteriört med silikatfärg. Tornspiran fick nytt yttertak av koppar. 1984-85 genomfördes putsrenovering.
1988 inreddes väntrum, förråd och toalett under orgelläktaren efter ritningar av Torsten Leon-Nilsson. Tre bänkrader plockades bort. Vid utvändiga schaktarbeten gjordes en arkeologisk undersökning där man hittade ett stolphål vilket kan tyda på att det funnits en äldre träkyrka före medeltidskyrkan.