Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORA JÄRNBOÅS KYRKA 1:1 - husnr 1, JÄRNBOÅS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

JÄRNBOÅS KYRKA (akt.)
2003-09
Historik
Kyrkan uppfördes 1658-59 av timmer med ett åttkantigt rektangulärt långhus och torn i väster. Utvändigt var kyrkan troligtvis spånklädd och målad faluröd och invändigt täcktes kyrkorummet av ett trätunnvalv.

1745 försågs hela kyrkans tunnvalv och västra läktaren med målningar av målare Lars Anders Behm Larsson från Nora.

Under 1760-talet skedde förändringar på inventarierna i koret av snidare Johan Ebbe från Nora. Oklart är i vilken omfattning de olika inventarierna förändrades. Samtliga inventarier är utförda i barock-rokoko stil med undantag för predikstolen som ursprungligen var utformad i renässansstil men blev rokokoiserad.

Kyrkan blev efter hand för liten för den växande befolkningen och utvidgades 1795 med korsarmar i norr och söder. Även sakristian i öster uppfördes vid detta tillfälle. I samband med utvidgningen kläddes fasaderna med slät panel och målades ljusa för att likna en nyklassicistisk stenkyrka. Korsarmarna kröntes med gavelfrontoner. Även invändigt målades kyrkan om och takmålningarna målades över. Kyrkan fick ny altarring och ny orgel.

1819 försågs tornet med en ny svängd tornhuv med lanternin.

1897 genomfördes en invändig renovering då väggarna kläddes med pärlspontspanel som dekorerades med en målad bård under taklisten. Ny öppna bänkar ersatte den slutna bänkinredningen vars bänkdörrar placerades som en panel längs väggarna.

1958-59 genomgick kyrkan en renovering under ledning av arkitekt Gunnar Hållén med syftet att återskapa en äldre kyrkointeriör. Bland annat togs ursprunglig färgsättning fram på flera inventarier såsom altaruppsats och predikstol. En ny sakristia inreddes i norra korsarmen under en ny läktare och orgeln flyttades från västra läktaren till södra korsarmen där bänkarna togs bort. Under västra läktaren tillkom en läktarunderbyggnad med brudkammare. Man tog fram och konserverade takmålningar i koret samt över västra läktaren. Kyrkorummet gavs en ny sluten bänkinredning. I samband med renoveringen försågs exteriören med ny panel som målades ljus.

Under senare delen av 1900-talet har kyrkan bland annat genomgått underhållsarbeten, fått nytt orgelverk i 18 stämmor bakom befintlig fasad samt ny skärmvägg i södra korsarmen för stolsförvaring. På norra läktaren har man inrett ett café.


Se också bifogad PDF.


Källor och litteratur:
Esbjörnson, Kyrkor i Örebro län, Örebro 2000
Garmo, Sune, Järnboås kyrka, Stockholm 2002
Arkiv Örebro läns museum