Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LEKSAND KYRKAN 1 - husnr 1, LEKSANDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LEKSANDS KYRKA (akt.)
2005-06
Historik
Kyrkans plats på udden som skapats vid Österviken och Österdalsälven brukades redan under förhistorisk tid. Rester av en stenåldersboplats, vikingagravar, ett gravfält med brandgravar samt tidiga kristna gravar vittnar om platsens betydelse och långvariga användning.

Nuvarande kyrka har haft två föregångare varav den andra utgör kärnan i nuvarande byggnad. Del av lämningarna som påträffats under golvet bedöms ha utgjort grundmuren till en kvadratisk träbyggnad, troligen en stavbyggnad. Ytterligare lämningar anses härstamma från en medeltida stenbyggnad som bedöms ha varit föregångaren till nuvarande kyrka. Till omfång anses den ha motsvarat de tre mellersta skeppen i nuvarande långhuset. Till den rektangulära byggnaden hörde troligen också en liten sakristia i norr. En betydande del av långhusets gavlar är bevarade och införlivade i nuvarande murar. Den äldsta kyrkan saknade valv och var byggd helt av gråsten. Med Mälardalens medeltida kyrkor som jämförelse antas den härröra från omkring 1300.

I mitten av 1400-talet tillbyggdes kyrkan med ett torn i väster. Mot slutet av samma sekel eller i början av följande delades långhuset i tre skepp genom pelarrader. Det något högre mitt-skeppet täcktes med stjärnvalv och sidoskeppen med kryssvalv. Även tornets vapenhus välvdes med stjärnvalv. Kort därefter utsmyckades de putsades valven med kalkmålningar. Tornet eldhärjades vid flera tillfällen och efter den förödande branden som 1709 drabbade tornet och långhuset inleddes en genomgripande ombyggnad som pågick fram till 1715. Den gav kyrkan sin nuvarande form och utseende. Större delen av tornet revs och omvandlades till vapenhus. Byggnaden utvidgades dels med nytt kor i förlängningen av mittskeppet och dels med ett sidoskepp i norr. Taket ombyggdes till brutet och valmat tak och kröntes med sin karakteristiska lökspira över byggnadens mitt. Nu var Leksands kyrka omvandlad till centralkyrka, med en kvadratisk plan, förstärkt av tornbyggnad över takets mitt. Den slutliga förändringen i stommen berörde sakristian som utvidgades 1755.

Av kyrkans medeltida inredningar återstår endast ett triumfkrucifix som dateras till 1300-talets andra hälft. Korets ursprungliga altarskåp är nu placerat i Evertsbergs kapell. Större delen av inredningen förnyades eller ombyggdes liksom själva byggnaden efter branden i början på 1700-talet. Altaruppsats, predikstol, dopfunt och nummertavlor är representativa exempel på kyrkans nya inredningar från perioden, till betydande del Stockholmsarbeten utförda av bildhuggaren Olof Gerdman.

Leksands kyrka utmärker sig genom sina många bevarade läktare. På 1750-talet hade kyrkan inte mindre än nio läktare men under följande årtionde revs samtliga utom orgelläktaren i väster som härrör från 1600-talet. Nya läktare uppfördes istället och material från de gamla återanvändes. Läktarna kring koret har till större del bevarat sina ursprungliga inredningar från 1760-talet; bl.a. bänkar, hatthängare och ljusarmar. Kyrkorummets bänkinredning är av yngre datum och speglar renoveringen från 1892, liksom den några år yngre orgelfasaden på västra läktaren.

Kyrkans återkommande utvidgningar och de många läktarna speglar den kraftiga befolkningsökningen i de vida områdena som låg under moderkyrkan i Leksand. Slutligen delades församlingen och nya kyrkor uppfördes, först i Djura 1780 och sedan i Siljansnäs 1875.


Källor och litteratur
Ahlberg, H. 1996. Dalarnas kyrkor i ord och bild
Arkeologisk förundersökning vid Leksands kyrka. Rapport 1995:10, Dalarnas museum
Berggren, Hugo. 1934. Sveriges kyrkobyggnader. Västerås stift
Boëthius, Gerda. 1916. Leksands kyrka. I Sveriges kyrkor, Dalarne, band 1
Leksands församlingshem. 1914. I Julbok för Västerås stift, 1914
Leksands kyrka – Yttre renovering. 1995. Antikvarisk rapport, Dalarnas Museeum
Lindh, Staffan. ? En guidad tur på Leksands kyrkogård
Nisbeth, Åke. 1999. Leksands kyrka
Orglarna i Leksands kyrka. 1985
Prästgårdsinventering i Kopparbergs län, 1976. Dalarnas museum
Prästgårdar med skyddsbestämmelser i Kopparbergs län. 1993. Länsstyrelsen i Dalarna
Sjögren, Josef. 1952. Orgelverken i Västerås stift
Tusen år på Kyrkudden: Leksands kyrka, arkeologi och byggnadshistoria. 1982