Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ BERG 10:1 - husnr 2, BERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BERGS KYRKA (akt.)
2007-01
Historik
Bergs socken nämns första gången i de skriftliga källorna år 1273, då kallad Byaerg. Den första kyrkan uppfördes redan på 1100-1200-talet. Vid 1700-talets mitt hade den blivit för trång för den växande församlingen och ansågs inte kunna byggas ut på ett tillfredsställande sätt. Detta bekräftades vid en biskopsvisitation år 1762 då församlingen rekommenderades att bygga en helt ny kyrka. Beslut om nybygget togs 1788 men det dröjde till 1804 innan godkända ritningar presenterades. Efter det dröjde det även innan beslutet verkställdes. Man kunde inte heller bygga på samma plats eftersom marken ansågs alldeles för vattensjuk.
Den lilla stenkyrkan revs 1829 och en stor del av materialet användes till bygget av den nya kyrkan som började 1831. Den stod i stort sett klar redan samma år, men invigdes officiellt först 1835.


Exteriöra förändringar

Till det yttre har Bergs kyrka undergått endast små förändringar och får räknas som mycket välbevarad.
Taken var tidigare belagda med stickspån, men omlades 1939 med kopparplåt. I övrigt har putsfasaderna reparerats och avfärgats med kalkfärg ett antal gånger, varvid snickerierna också målats. Detta har skett 1916, 1940, 1978 och 2002, men säkert även ett par gånger under 1800-talet.
Vid den senaste restaureringen år 2002 lämnades dock sockeln bar efter att putsen knackats ner och sockelstenarna fogströks istället. Detta gav fasaden ett utseende som inte stämmer med dess ursprungsskick och inte heller med stilidealen i den tidsperiod då den uppfördes.
Lanterninen beskrivs 1983 som ”smörblomsgul”, men det finns inga belägg för att den ännu tidigare haft en kraftigare gul färg än den har idag. Tornurets urtavlor kläddes med kopparplåt år 1954.
Vid saneringen 1985 efter mögelangrepp i trossbotten togs de tolv ventilgluggarna i sockeln upp.

Interiöra förändringar

Interiören målades första gången 1840, nästan tio år efter att den uppförts, men det finns inga uppgifter om vilka färger som användes. 1881 tillkom altartavlan, målad av Ludvig Frid.
Vid restaureringen 1916 målades innerväggarna med gulvit oljefärg. Innertaket målades blått med vit taklist och bänkarna ekådrades. Altarväggens pilastrar marmorerades i grågrönt och den övriga inredningen målades i vitt och guld.

Nästa större restaurering skedde 1939-40 under ledning av arkitekt Paul Boberg. Ett pannrum grävdes ut under sakristian och ett vattenburet värmesystem installerades i kyrkan. I kyrkorummet reparerades bjälklaget och nytt golv lades, samtidigt som vapenhusets golv lades med kalkstensplattor. Vindfång anordnades, nya innanfönster sattes in och läktaren fick en ny trappa. Predikstolen fick ett nytt tak.
Innerväggarnas oljefärg ströks i en ny varm ton och innertaket målades ljusblått. Koret utökades och bänkarna modifierades för att bli bekvämare.

1957 installerades elektriskt ljus och en elvärmeanläggning i kyrkan. Sex malmkronor hängdes då upp och en höranläggning installerades.

Vid restaureringen 1967 försvann 120-150 sittplatser när sammanlagt tolv bänkrader togs bort. Före restaureringen var innerväggarna målade med oljefärg, så putsen gjordes om och kalkfärgades då vit. Bänkarna var tidigare ljusgula men målades nu gröna, liksom predikstol, orgelfasad och läktarbarriär. Växjöbladet skrev den 2 december: ”En livlig färgton karaktäriserar den nyrestaurerade kyrkan. Kanske besökaren till en början tycker att färgerna är synnerligen livliga men man vänjer sig.”
Restaureringen skedde under ledning av arkitekt Hans Lindén, Växjö, men färgsättningen gjordes av arkitekt Kurt Bernström.
I koret skedde flera förändringar. De stora pilastrarna togs bort och altartavlan utökades åt sidorna av konstnären David Ralson. Altaret flyttades ut från väggen och altarringen öppnades upp åt sidorna. Koret utökades genom att de främsta bänkraderna togs bort och att korbänkarna minskades till en rad var.
Utrymmet under läktaren byggdes in och två rum inreddes, efter att de bakersta bänkraderna avlägsnats. Golvet i hela kyrkorummet bröts upp och lades om med ny trossbotten. Sakristian delades av i två rum och två nya fönster togs upp. I den ena delen inreddes med fasta skåp.
En Kristusbild från 1200-talet återbördades från Smålands museum och uppsattes på den södra långväggen, dit även det lika gamla krucifixet flyttades.

En mögelsanering utfördes 1985 efter en längre tids problem med lukt. Golven lades om och ventiler togs upp i grunden. 1995 placerades mätinstrument ut och tre år senare utfördes ytterligare saneringsåtgärder under golven.