Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ ÖSTRA TORSÅS KYRKA 1:1 - husnr 1, ÖSTRA TORSÅS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Östra Torsås kyrka (akt.)
2007-01
Historik
Mitt på Östra Torsås kyrkogård stod ursprungligen en liten träkyrka, som under medeltiden ersattes av en stenkyrka. Denna blev under 1800-talets stora befolkningsökning alltför trång och tanken på att bygga ett större tempel väcktes på en sockenstämma 1839. Ritningar utarbetades 1841 av Jakob Wilhelm Gerss på Överintendentämbetet. Bygget startade 1845, men drog ut på tiden. På julottan 1848 hölls den första gudstjänsten i den nya kyrkan, trots att tornet ännu inte var färdigt och bänkarna ännu var omålade. Den gamla kyrkan revs året efter för att få byggmaterial till färdigställandet.
Östra Torsås nya kyrka invigdes 1852.

Exteriöra förändringar

Kyrkans exteriör har inte ändrats något nämnvärt sedan den uppfördes. Den mest påtagliga förändringen är variationerna i taktäckningen. Ursprungligen hade kyrkan spåntak, men redan 1868 täcktes tornet om med skiffer och senare även långhus och sakristia.
1929 täcktes torntaket med kopparplåt, samtidigt som ett nytt kors tillverkades. Två år senare ersattes även långhusets skiffer med kopparplåt.

Vid den omfattande restaureringen 1934 flyttades tornlanterninens blindfönster in och täcktes med kopparplåt. Ytterväggarna reparerades med ny puts och kalkavfärgades.
I perioder har fasadernas puts haft en mörkare avfärgning på de spritputsade partierna, vilket framhävt lisener och portaler. Långhuset har då inte haft en mörkare färgad sockel eller spritputs på lisenernas bas, såsom är fallet nu.

Interiöra förändringar

Det var vid den inre restaureringen 1896 som kyrkan fick sina dekorationsmålningar i innertaket och på väggarna. Då målades också inredningen i brunt och guld, troligen en träimitation på bänkarna.

1931 isolerades vinden och innanfönster sattes in.
Vid restaureringen 1934, under ledning av arkitekt Paul Boberg, bröts det gamla golvet upp och en ny trossbotten anbringades. Vapenhuset fick beläggning av kalkstensplattor och koret utökades. Bänkarna byggdes om för att bli bekvämare och nya dörrar tillverkades. Innerväggarnas oljefärg slipades och höggs bort och ersattes av ny puts och kalkavfärgning, därefter marmorering. De två stora kaminerna togs bort och istället monterades ett värmeledningssystem. Vedpannan placerades av praktiska skäl under skolhuset. Inredningen målades i grågrönt, vitt och guld med marmoreringar.
Nya Växjöbladet skrev den 16 oktober 1934: ”Interiören gör nu ett mycket tilltalande intryck. Anmärkningsvärt är hur ljus och glad den ter sig efter de utförda målningsarbetena.”

1972 restaurerades kyrkan av arkitekt Hans Lindén och innerväggarna målades då gulaktiga och inredningen i grått, vinrött och vitt. Då gjordes inbyggnaden under läktaren med bland annat en ny läktartrappa i kyrkorummet. Flera av de bakersta bänkraderna togs då bort.

Den senaste restaureringen skedde år 2005, då läktarunderbyggnadernas väggar flyttades längre ut i kyrkorummet. Altarringen gjordes flyttbar och på läktarbarriären sattes upp ett räcke av stål. Inredningens färger tonades ner och fick en varmgrå färgskala. Likaså målades takgesimsen grå och de röda kolonnerna under läktaren mörkgråa. Det röda inslaget behölls i viss mån i de nya bänkdynornas tyg.