Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ TJUREDA 13:1 - husnr 1, TJUREDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Tjureda kyrka (akt.), TJUREDA KYRKA (akt.)
Historik
Tjureda kyrka ligger högt belägen på ett centralt läge i socknen i nära anslutning till sockenstugan och Norrvidinge gamla tingshus. Socknen nämns första gången i de skriftliga källorna 1341 och skrivs då ”Tyuradha”. Den nya kyrkan uppfördes mellan åren 1860-62. Den gamla kyrkan i Tjureda stod ungefär mitt på den nuvarande kyrkogården med koret i öster. Kyrkan, vilken uppförts redan under tidig medeltid, revs i samband med att det nya kyrkobygget påbörjades 1860. Tjureda församling utgjorde under medeltiden och ända fram till 1559 eget pastorat tillsammans med Norra Rottne.

Exteriöra förändringar
Exteriört har kyrkan i Tjureda endast varit föremål för ett fåtal förändringar. I ritningsunderlaget för Tjureda hade byggnaden försetts med skiffertak men detta kom vid uppförandet att ersättas med ekspån. Ekspånen kvarlåg fram till 1955 då de ersattes med tjärade furuspån. Trots regelbundna behandlingar med tjära och takolja uppstod sprickor i spånen vilket medförde att de vid upprepade tillfällen blåste bort. Av denna anledning framförde församlingen 1979 önskemål om att få ersätta kyrkans spåntak med ett skivtäckt koppartak, ett arbete som genomförs i samband med en renovering 1981.

Vid renoveringen 1937, vilken utfördes enligt ett förlag presenterat av Paul Boberg, målades flertalet av kyrkans utvändiga snickerier om. Dessutom lagades fasadernas puts varefter de kalkavfärgades på nytt. På kulorna över kyrkans sidoingångar återställdes förgyllningen. Trappan utanför kyrkans sakristia lades om och ventilerna i kyrkans grund förstorades. På kyrkogården anlade man ett markavlopp till vilket man anslöt kyrkans stuprör.

År 1948 uppförde man ett bårhus vid kyrkogårdens sydöstra hörn vars entré placerades i den östra kyrkogårdsmuren.

Utöver takomläggningen 1955 sker även en avfärgning av kyrkans fasader. Efter diskussioner med Kungliga byggnadsstyrelsen sker avfärgningen med en diffussionsöppen plastfärg.

År 1981 sker en utvändig renovering där man utöver takbytet även målar om kyrkans fönster och dörrar. På en del av kyrkorummets fönster upptäcker man rötskador vilka lagas med Plywood. Rostiga hörnbeslag ersätts med nya. Putsen på torn och långhus renoveras och avfärgas på nytt. I samband med takbytet upptäcks omfattande rötskador i kontreforternas takkonstruktion varför man tvingas byta ut merparten av dess virke. I samband med detta plockar man även ned kontreforternas spiror vilka man rengör och förser med en ny förgyllning. Panelen och fönstren på kyrkans lanternin byts ut och målas. Vid samma tillfälle renoveras tornets urtavlor och tornkorset förgylls med bladguld i två skikt. På kyrkogården, i anslutning till kyrkan, lägger man ned en ny åskledaranläggning. På kyrkans skorsten monteras ett skyddsräcke och på taket bredvid skorstenen en takbrygga.

År 1986 tvingas man renovera kyrkans tornfasader sedan man konstaterat att 1950-talets behandling med plastfärg gett upphov till omfattande putssläpp. Den gamla färgen avlägsnas och putsen lagas upp och avfärgas sedan på nytt med kalkfärg.

Den senaste utvändiga renoveringen skedde mellan 1995-96 och omfattade bland annat en avfärgning av tornet med kalkfärg samt avfärgning av långhusets och sakristians väggar med kc-färg. Kyrkans naturstenssockel putsas med kc-bruk och avfärgas med kc-färg. Kyrkans fönster, dörrar och tornluckor tvättas och målas med linoljefärg. Taket på kyrkans torn och lanternin täcks om med kopparplåt. På kyrkogården utförs en del grävningsarbeten i samband med dragningen av en ny vattenledning.

År 2003 genomför Smålands museum en arkeologisk schaktningsövervakning vid Tjureda kyrka i samband med indragningen av bergvärme i kyrkan. Vid arbetena påträffas inga medeltida eller förhistoriska anläggningar, kulturlager eller fynd.

Interiöra förändringar
Interiört har Tjureda kyrka varit föremål för en rad förändringar där den tidigaste skedde 1887 då kyrkan fick sin orgel. Orgeln byggdes ursprungligen 1835 av Per Zacharias Strand för Skeppsholmskyrkan i Stockholm. År 1888 installerar man den första värmeanordningen i kyrkan och 1911 utförs en del mindre reparationer och målningsarbeten i kyrkan.

Den första mer omfattande renoveringen sker 1937 utifrån ett förslag framtaget av arkitekt Paul Boberg. Vid detta tillfälle målas kyrkans väggar, tak, dörrar samt bänkinredningen och kyrkans predikstol. Altartavlans omfattning liksom läktarens pelare och taklisten marmoreras sparsamt. I renoveringsdokumenten sägs det att den nya färgsättningen ansluter sig till kyrkorummets ljusa karaktär. I samband med renoveringen värmeisoleras golvbjälklaget och golvbräderna omhyvlas. Kyrkorummets bänkar byggs om för ökad sittkomfort och det tidigare brädinnertaket förses med en slät kalkputs utförd på vassrör. Kyrkans dörrar och fönster kompletteras med vindfång samt innerbågar. I sakristian uppförs en ny skåpsinredning. I samband med elinstallationerna i kyrkan förses läktarens orgel med en elektrisk fläktanordning. För att utvidga korplanet låter man avlägsna två bänkar på vardera sidan mittgången. I källaren under sakristian installerar man en centralvärmeanläggning med lågtrycksånga. Altartavlan konserveras av Sven Wahlgren och på predikstolen, läktarbröstningen, altaret samt altaruppsatsen utförs framtagning av förgyllningen.

År 1938 kompletteras altaruppsatsen med två skulpturer utförda av skulptören G. Sandberg. Skulpturerna placeras i nischer på ömse sidor om altaret. År 1954 sker en omändring i kyrkans elektriska anläggning som vid detta tillfälle även utökas.

Vid den renovering som sker mellan åren 1961-62 utifrån ett förslag framtaget av länsarkitekt Hans Lindén genomförs en ommålning av kyrkans interiör med bibehållen färgställning. Trägolven i kyrkorum och sakristia samt golven på orgelläktaren laseras och stryks med fernissa. Kyrkorummets väggar och tak kalkavfärgas och altartavlan genomgår en konservering av konservator Sven Wahlgren. Dessutom skickas kyrkans lampkronor till Wremps konstsmide i Angelstad för renovering.

År 1973 invigs en silveruppsats till kyrkans altare bestående av ett kors med törnekrona och hjärta, fyra ljusstakar samt två vaser, ritade och tillverkade av smeden P.A. Lundahl i Växjö.

År 1990 rekonstrueras orgelverket i den ursprungliga orgeln. Arbetet utförs av Ålems orgelverkstad.

Den senaste renoveringen i Tjureda kyrka genomfördes mellan åren 1995-96 och innefattade bland annat slipning och oljning av golven i kyrkans vapenhus, kyrkorum och sakristia. Väggarna i dessa utrymmen samt kyrkorummets tak putslagades och avfärgades. Under läktaren avlägsnas fyra bänkrader på var sida av mittgången för att frigöra golvyta. Vid arbetena flyttas de bakre bänkskärmarna fram och placeras på nytt som avslutande bakstycke på bänkinredningen. Bänksitsarnas dynor kläs om med ett nytt tyg, samma sak sker med altarringens knäfall. Kyrkorummet målas om i en ny färgsättning. Som ett led i en förbättrad textilförvaring tillkommer nya textilskåp. I samband med renoveringen konserveras kyrkans altartavla av konservator Herman Andersson.