Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY DÖRARP 3:3 - husnr 2, DÖRARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DÖrarps kyrka (akt.), DÖRARPS KYRKA (akt.)
2007-01
Historik
Första gången Dörarp omnämns i de skriftliga källorna 1393 skrivs det ”Dørathorp”. Kyrkan är dock äldre än så och uppfördes under 1200-talet som korkyrka med rakslutet kor. Senare har korets murar höjts och ett gemensamt tak lagts över kor och långhus. Den triumfbåge som tidigare avdelade de två rummen togs bort år 1807. Tjugo år senare murades sydportalen igen och kyrkan försågs med en ingång i väster.
Predikstolen är från 1641 och den slutna bänkinredningen, vilken omändrades något vid restaureringen 1932, från tidigt 1700-tal.

Exteriöra förändringar

Med tanke på kyrkans höga ålder har naturligtvis en del förändringar i exteriören skett. De flesta större inträffade dock fram till 1600-talet.
Från början hade kyrkan ett lägre rakslutet kor. Dess murar höjdes under medeltiden upp till samma nivå som långhusets och hela byggnaden lades under samma sadeltak. Ett korfönster togs upp på 1500-talet, vilket senare murades igen.
Troligen tillkom sakristian i timmer under 1600-talet.

Vid restaureringen 1932 fick vapenhuset en högre ytterdörr, varvid det låga fönstret över den tidigare porten togs bort. Även sakristian fick ny dörr och på den östra väggen togs det tidigare korfönstret upp igen. Taken täcktes med tegel och isolerades invändigt med sågspån.

Interiöra förändringar

Under 1500-talet tillkom en del målerier i koret samt upptogs korfönstret, vilket senare murades igen.
Enligt uppgift rasade sydöstra hörnet av kyrkan år 1807. I samband med renoveringen togs triumfbågen bort.
1767 tillkom väggarnas draperimålningar och takets måleri.

Predikstolen tillverkades 1641 och sattes upp på den södra långhusväggen. 1826 ersattes den av en ny i klassicistisk kvadratisk form som placerades på korväggens norra sida. Femtio år senare flyttades denna till långhusets södra sida. Något efter att restaureringen 1932 färdigställts plockades åter den gamla predikstolen fram. Den reparerades och konserverades, och återuppsattes på sin ursprungliga plats.
1932 avlägsnades också järnkaminen och ersattes med elektrisk värmeanläggning. Innertakets vita kalkfärg knackades ner och det äldre måleriet i form av en blå himmel med vita moln togs fram. Likaså avlägsnades putslagren på innerväggarna och de underliggande målerierna från 1500-talet och fram till 1700-talet rengjordes och konserverades.
Orgelfasaden utvidgades åt sidorna och orgelverket byttes ut, medan läktaren förkortades med en meter. De första bänkraderna togs bort för att ge mer plats i koret och de kvarvarande gjordes mer bekväma att sitta i. Golvet lades om med nya brädor och i koret tillverkades ett nytt altare och ny slät altarring i halvcirkelform. Dopfunten och triumfkrucifixet återbördades till koret efter att korfönstret tagits upp och försetts med katedralglas.

1975 tillverkades en ny altarring i enligt med en tidigare modell med svarvade dockor och femkantig form.

Innerväggarnas måleri rengjordes och konserverades 1981. Uppgifter saknas om interiörens eventuella ommålningar efter restaureringen 1932.