Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TINGSRYD LINNERYD 31:1 - husnr 1, LINNERYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Linneryds kyrka (akt.), LINNERYDS KYRKA (akt.)
2008-01
Historik
Linneryd omnämns första gången i skriftliga källor under 1300-talets inledande decennium. Vid Linnerydsjöns norra strand, två mil nordost om Tingsryd ligger samhället. En äldre kyrka beskrivs i en handskrift från 1759. Här konstateras att byggnaden av sten och timmer är i gott skick och rikligt bemålad.

År 1794 presenteras de ritningar, utförda av Gustaf Pfeffer vid Överintendentsämbetet, som skulle ligga till grund för den nya kyrkan. Mellan åren 1797-98 pågick arbetena men först 1806 kunde biskop Ludvig Mörner förrätta invigning. Den äldre kyrkan som låg strax öster om den nya plockades ned i början av 1800-talet varefter den omdanades till bygdemuseum på 1930-talet.

Arbetena med kyrkorummet synes ha dragit ut på tiden, altartavlan målades först 1827 och predikstolen färdigställdes först på 1850-talet. Interiören har genomgått påtagliga förändringar som främst åstadkoms vid renoveringarna 1898, 1933 och 1972/73.

Området kring kyrkan är av stort kulturhistoriskt intresse med välbevarade kyrkstallar, prästgård, sockenstuga och skolor.

Exteriöra förändringar
Fram till 1957 var torntaket klätt med spån och långhuset med tegel. Teglet tillkom förmodligen vid renovering 1898 då också två takkupor uppfördes på långhusets sydsida. Tillstånd gavs i mitten av 1950-talet till att ersätta all befintlig taktäckning med kopparplåt vilket utfördes 1957.

Vid två tillfällen har fönstren bytts på kyrkan. Träbågarna ersattes 1898 med liknande i gjutjärn men redan 1933 beslutades att man skulle återgå till fönster av trä. Anledning har inte kunnat påvisas men uppenbarligen förelåg ett behov då församlingen var beredd att acceptera kostnaderna.

Tornet genomgick en karaktärsförändring 1913 genom att fyra urtavlor tillkom i lanterninen. En större omdaning utfördes 1933 då lanterninen delvis byggdes om samtidigt som huvudentrén försågs med en rusticerad omfattning. Den äldre omfattningen utgjordes enbart av ett smalt, slätputsat ramverk. En liknande förändring skedde vid sydentrén där också bibeltexten som fanns ovanför porten, Mitt hus skall kallas ett bönehus för alla folk, putsades över.

Några om- eller tillbyggnader har i övrigt ej genomförts