Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM ZELAND 2 - husnr 1, BORGHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BORGHOLMS KYRKA (akt.)
Historik
De nedan redovisade uppgifterna utgör en sammanfattning av redovisad litteratur och genom-gångna arkiv och ska inte ses som en komplett beskrivning av händelser i kyrkobyggnadens historia.


1871-79
Kyrkan med mittorn, skolsal i väster och kyrksal i öster, byggdes efter ritningar av arkitekt E Jacobsson. Byggmästare var A Chronwall. Altare och predikstol beställdes 1876 efter Jacobssons ritningar. Kyrkan bekostades av medel från det bolag som i staden hade hand om brännvinsutskänkningen. (ATA)

1881
Kyrkans tak av skiffer lagades och ströks med ”takspånsolja”. Därefter skedde närmast årligen återkommande reparationer av taket. (ATA)

1884
Fasadernas puts lagades men kyrkan fick genom detta ett flammigt utseende. För att åtgärda det oljemålades tornet och några år senare även resten av fasaden. Också putsen kom att åtgärdas vid flera tillfällen under de följande åren. (ATA)

Slutet av 1800-talet
Orgel installerades tillverkad av P L Åkerman men vilket år detta gjordes är inte känt. (ATA)

1913
Interiör renovering utförd av målarmästare G Runberg. Väggarna som tidigare varit marmorerade i mörk ton blev nu ljusa. Altare, predikstol, orgel, läktare och tak återfick sin ursprungliga färgsättning i vitt och guld. Vilken färgsättning interiören haft tidigare och när denna färgsättning tillkom är inte känt. Även bänkinredningen ska ha målats om men hur är inte känt. (ATA)

1926
Förslag till förändring av orgelläktaren ritades av stadsingenjör Nils Christiansen. Arbetet utfördes dock inte förrän i samband med Göran Paulis renovering 1928-31. (ATA, KLM)

1928-31
Renovering ledd av arkitekt Göran Pauli. Byggmästare förefaller P N Lindström, Borgholm, ha varit. Värmeinstallationer enligt förslag av firman Karlsson & Andersson, Mönsterås.
Exteriört lagades fasaden. Skiffertaket reparerades.
Interiört ersattes värmekaminen som stått i kyrkans nordöstra hörn med varmluftsanläggning. Ett pannrum byggdes under sakristian. Innertaket isolerades och kläddes med ett trätunnvalv. Orgelläktaren byggdes om enligt Christiansens förslag dock med den skillnaden att bröstningen gjordes sluten och dekorerades med speglar. Kyrkan fick elektrisk belysning och nya armaturer inköptes. Altaruppsatsen togs bort och en konstnärlig utformning gjordes av Erik Jerkén för det runda korfönstret. Bänkarna försågs med nya enkla rektangulära gavlar. Ny färgsättning i vitt, blått eller grönt men det är osäkert om bänkarna målades eftersom de sägs ha målats 1935. En ny orgel tillverkades av Olof Hammarberg, Göteborg. Delar av den gamla orgeln användes och orgelfasaden kompletterades. De nya delarna bör ha ritats av arkitekt Pauli. (ATA)

1935
Renovering som främst var inriktad på kyrkans exteriör. Förslaget framtaget av arkitekt Göran Pauli. Arbetet utfört av byggnadsfirma Bröderna Olsson, Färjestaden.
Taket på kyrkan och skolan belades med kopparplåt men tornet fick behålla sitt skiffertak. Takstolar och svall reparerades. De 16 takkuporna på taket togs bort för att förenkla arbetet och göra det billigare. Eftersom kyrkan fått elektrisk belysning ansågs de ha förlorat sin funktion. Nya hängrännor och stuprör av koppar monterades. Kyrkans puts knackades ner och hela byggnaden omputsades. Strävpelarna avtäcktes med kalkstensskivor. Fönster och dörrar målades i samma färgsättning som tidigare. Bänkarna målades i samma färgsättning som tidigare men något ljusare.
Ett trasigt cementgolv i kyrkans förstuga ersattes med kalkstensplattor. Förstugorna ommålades. Tornuret, skänkt av postmästare C M Lidmark i samband med bygget av kyrkan, rengjordes och lagades. Ny transparant urtavla med belysning. (ATA)

1937
Elektrisk klockringning installeras. Lilla klockans klockstock och kläpp byttes ut. (ATA)

1946
En ny dopfunt skänktes av apotekare Harald Ringborg, tillverkad av Ölands-Sandviks Bruks AB. (ATA)

1956-61
Exteriör renovering och interiör ombyggnad efter förslag av arkitekt Carl Hampus Bergman. Ombyggnaden innebar en total omgestaltning av kyrkorummet. Byggmästare var Elmer Axelsson, Föra.
Exteriört tänkte man befria fasaderna från en del ornamentik bl a ville man ta bort tornets fyra toureller men detta gjordes inte. Spritputsade ytor avfärgades i gult och slätputsade i grått. Tornspiran kläddes med koppar. Ny entrédörr i söder med glasade partier. De ersatte en gallergrind.
Interiört sänktes golvnivån med ca 40 cm och golvet belades med kalksten. Mellan läktaren och koret sänktes taknivån så att kyrkorummet fick en antydan till att vara treskeppigt. Innertaket i övrigt gjordes om till ett rakt trätak med balkarna inklädda. Den antydda treskeppigheten innebar att koret och utrymmet på läktaren blev smalare än långhuset. Till läktaren byggdes trappa dels från kyrkorummet och dels från församlingshemmet. Mitt på läktaren placerades orgel med platser för 15-20 personer på var sida. Långhusets fönster försågs med dekorativt glasmåleri och smide av konstnären Harald Garmland, Stockholm. Samme konstnär gjorde även korfönstrets utsmyckning och det smideskors som hänger över
altaret. Ny läktarorgel tillverkades av Werner Bosch, Kassel genom orgelbyggarna Richard Jacoby och S Neymann, Stockholm. En ny bänkinredning tillverkades med omålade bänkar och dynor av läder. Den tillverkades av Gentzells i Mörbylånga. Även altarbordets delar var omålade. Predikstolen tillverkades av kalkstensskivor. Ny armaturer. Nytt parkettgolv lades i sakristian, spiraltrappa till källaren byggdes och ny inredning tillverkades. Pannrummet gjordes om till skrudkammare och där lades nytt kalkstensgolv in.
Ett öppet förrum i byggnadens mitt gjordes om till vapenhus och trapphuset till dop- och förrättningsrum. En passage togs upp till den del av byggnaden som tidigare varit skola men nu gjorts om till församlingshem. I den dåvarande vestibulen placerades värmecentralen. Dop- och förrättningsrummet dekorerades med ett fönster av Erik Höglund, Boda. Till detta rum flyttades också det runda korfönstret av Jerkén. Rummet inreddes med en dopfunt av ölandssten ritad av C H Bergman samt ett altare av kalksten. (ATA)

1969
Ventilationsanläggning installerades i kyrkan och i de två samlingssalarna. Ritningar framtagna av Värmeinstruktioner AB. (ATA, KLM)

1979-80
Ombyggnad och renovering av kyrkan efter förslag av arkitektkontor Eriksson & Folenius. Byggnadsarbetet utfördes av Claesson & Anderzén, Kalmar, VVS-installationer av K-Konsult, Kalmar och el-installationer av Tor Engströms Ingenjörsbyrå, Kalmar.
Exteriört sågs takens kopparplåt över. Fasadernas puts sågs över, lagades och målades. Dörrar och fönster målades. Korset förgylldes. Ingången i söder handikappanpassades.
Interiört förbättrades värmesystemet och ventilationen. Fläktkonvektorer installerades i kyrkorummet. Vindsbjälklaget tilläggsisolerades med mineralull. Interiört målades väggarna och tak, dörrar, fönster samt lister laserades i grått. Möjligen var det också vid detta tillfälle som bänkarna laserades i grått. Nya dörrar mellan förhallen och kyrkorummet. Kalkstenssockel sattes upp runt väggarna. (ATA, KLM)

1980
Ombyggnad av orgeln gjordes av Anders Perssons Orgelbyggeri. (ATA)

1985
Altarskranket förändrades, troligen efter ritningar av Bengt Folenius. Det förefaller också som att man förändrade bänkinredningen så att bänkarna vinklades in mot gången. (ATA, KlM)

1990
Ny läktartrappa från ingången i norr ritad av arkitektkontoret Eriksson & Westerlund AB, Borgholm. Även ny trappa till vindsvåningen. Nytt verk till tornuret. (ATA, KLM)

1992
Ombyggnad av textilförvaringsskåp efter ritningar av arkitektkontoret Eriksson & Westerlund AB, Borgholm (ATA, KLM)

1994
Dopkapellet byggdes om till bön- och andaktskapell. Dopfunten togs bort. (ATA)

1995
Läktarorgeln togs bort och den orgel som tidigare funnits i St Elavi kapell installerades på korets södra sida. Den nya orgeln byggdes till med delar från den gamla läktarorgeln. Den kororgel som tidigare stått i kyrkan flyttades till St Elavi kapell. Det tekniska arbetet med orglarna utfördes av Künkel Orgelverkstad, Färjestaden. I samband med installationen av orgeln i kyrkan murades det södra korfönstret igen. Enligt uppgift ska innertaket ha laserats. (ATA, KLM)

1998
Förslag till exteriör renovering utarbetat av arkitektkontoret Eriksson & Westerlund AB, Borgholm. Arbetet utfördes av Karlssons fasadrenovering AB samt BPA Syd AB Vent/Plåt.
Reparationer av kyrkans fasader. Lagning utfördes med kalkputs. Målning av snickerier. Det blyinfattade fönstret i koret lagades. Tornspirans plåt lades om. Ventilation installerades i tornspiran. Kyrkan fick delvis en ny färgsättning med accenter av tegelröd färg. Snickerier målades. Lagningar av stendetaljer vid trappa samt solbänkar.
Ljusbäraren tillverkad av Elving Brask införskaffades. (ATA; KLM)

2000
Sakristians väggar målades med kalkfärg. Snickerier och textilskåp målades. (KLM)

2002
Rökdetektorer och utrymningslarm installerades i sakristian. Två fönster togs upp i befintliga blinderingar. Ett runt på församlingshemmets västra gavel och ett rundbågigt på norra fasaden. (ATA, KLM)

2004
Målning av altarbordet, ljusbärare, processionskors, ambon och knäfall samt upphängning av utsmyckningar av glas på kyrkorummets västra vägg. (KLM)

Källor
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet, Riksantikvarieämbetet.
KLM Kalmar läns museums arkiv.
De nedan redovisade uppgifterna utgör en sammanfattning av redovisad litteratur och genom-gångna arkiv och ska inte ses som en komplett beskrivning av händelser i kyrkobyggnadens historia.