Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM VI 3:5 - husnr 1, KÄLLA NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄLLA NYA KYRKA (akt.)
Historik
Arkeologiska undersökningar har visat att den första kyrkan i Källa troligen var en träkyrka byggd under 1000-talet. Långhuset av trä brann troligen under 1200-talet. Då hade redan ett torn av sten byggt under slutet av 1100-talet och det nya långhus som uppfördes efter branden byggdes också det i sten. Under 1200-talet byggdes Källa kyrka liksom flera andra öländska kyrkor om och till så att den kunde användas för flera olika funktioner som t ex kyrka, försvarsanläggning och magasin.

Under 1500- och 1600-talet plundrades och brändes Öland vid flera tillfällen i samband med de krig som Sverige var involverat i. Underhållet av bl a kyrkorna fick ofta stå tillbaka då församlingarna blev tvungna att ersätt inventarier som t ex kyrkklockor och silver som stulits från kyrkorna. Många av de medeltida kyrkorna förföll. Under 1800-talet var därför behoven av reparationer av de öländska kyrkorna skriande. Under detta århundrade växte också Ölands, liksom Sveriges, befolkning kraftigt och de små medeltida kyrkorna blev trånga. Flertalet av de medeltida kyrkorna byggdes om eller till i olika utsträckning. Vanligt var att man bevarade det medeltida tornet och byggde nytt, större långhus och kor. I Källa valde man dock att överge sin medeltida kyrka och bygga en ny modernare kyrka i byn Vi några kilometer väster om den gamla kyrkplatsen. Beslutet var inte okontroversiellt och föregicks av långa diskussioner inom socknen. År 1882 inköptes marken till den nya kyrkan och i mitten av 1880-talet påbörjades bygget.

Enligt ett beslut från Vitterhetsakademin fick man dock inte riva den gamla kyrkan. Därför är Källa gamla kyrka den enda av de medeltida öländska kyrkorna som bevarats utan att ha moderniserats eller byggts om under 1900-talet. Inredningen togs bort och det som inte kunde användas såldes. Till den nya kyrkan överfördes bl a predikstolen, ett medeltida altarskåp och några gravhällar. Intresset för Källa gamla kyrka återuppväcktes dock snart. År 1911 beviljade regeringen medel för att reparera den medeltida kyrkan och 1928 beslöt kyrkostämman i Källa socken att den gamla kyrkan skulle överlämnas till Vitterhetsakademin vilka än idag äger den. Tillsammans med den omgivande kyrkogården med sina ålderdomliga gravhällar är Källa gamla kyrka den enda av de öländska kyrkorna som idag ger besökarna en god inblick i hur de öländska kyrkplatserna såg ut fram till mitten av 1800-talet.

Ritningarna till den nya kyrkan i Källa gjordes av arkitekterna Johan Ackzell och Ludvig Pettersson. Stenmaterialet hämtades från trakten. Bygget inleddes 1886 och två år senare kunde kyrkan invigas av dåvarande biskopen i Kalmar stift P Sjöbring.

Den nya kyrkans arkitektur och inredning präglades av den nygotiska stilen. Exteriör försågs byggnaden med flera typiska nygotiska dekorelement. Fönster, ljudluckor och dörröppningar fick en spetsbågig form och överst i fönsterbågarnas spetsar formades spröjsen som fyrpass. Entrépartierna utformades som perspektivportaler och dekorerades med strävpelar. Även tornet dekorerades med strävpelare avtäcka med förzinkad plåt. Tornet kröntes av en hög spira i stället för de för Ölandskyrkorna så typiska lanterninerna. Spiran dekorerades med gavelrösten försedda med blinderingar i samtliga fyra väderstreck. I tornet insattes också rosettfönster i söder, öster och norr.


Källförteckning
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet, Riksantikvarieämbetet.
KLM Kalmar läns museums arkiv.
Boström, Ragnhild, Källa kyrkor, Uppsala 1969
Kyrkobyggnader 1760-1860 del 2 Småland och Öland. Riksantikvarieämbetet och kungl. Vitterhets- och Historieakademien, Stockholm 1993.
Lindahl Göran, Högkyrkligt lågkyrkligt frikyrkligt, Diakonistyrelsens bokförlag 1955.
Lundh Kiki (red), Källa socken i bild, Kalmar 2007
Nationalencyklopedin på nätet.
http://www.nashult.se/index.asp?mainId=34&secId=35 2006-10-06