Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM KÖPINGS KYRKA 1:1 - husnr 1, KÖPINGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÖPINGS KYRKA (akt.)
Historik
I området kring Köpings kyrka finns flera fornlämningar av vilka kristna gravmonument från
1000-talet är en stor grupp. Det gör att forskare tror att det funnits en träkyrka på platsen vid
denna tid. Enligt traditionen ska träkyrkan ha legat 5 meter väster om dagens kyrkogård.
Några spår av denna kyrka har dock inte återfunnits. Den första stenkyrkan började byggas i
mitten av 1100-talet. Då uppfördes ett kor och en absid av sten medan långhuset förefaller ha
varit av trä. Inte långt efter det att koret stod klart byggdes långhus och västtorn av sten.
Under slutet av 1100-talet och början av 1200-talet byggdes kyrkan om. Ett torn uppfördes i
öster så att kyrkan blev en klövsadelskyrka. Vapenhus i söder byggdes i mitten av 1200-talet
och en sakristia i norr omkring år 1300. Efter långa diskussioner beslöt församlingen i början
av 1800-talet att riva den medeltida kyrkan och bygga nytt. Ritningarna gjordes av Jacob
Wulff vid Överintendentsämbetet. Delar av medeltidskyrkans norra mur infogades i den nya
kyrkan men resten revs. Den nya kyrkan hade torn i väster och kor och sakristia i öster. Redan
efter några år visade det sig att den nya kyrkan grund var mycket dålig. Byggnaden drabbades
av sättningar så kraftiga att murstenar knäcktes. I början av 1900-talet drabbades byggnaden
också av två kraftiga åsknedslag. På 1940-talet var kyrkan så förfallen att man inte vågade
använda den. Gudstjänsterna flyttades då till församlingshemmet och planeringen för att
bygga en ny kyrka påbörjades. År 1954-55 byggdes den nya kyrkan efter ritningar av Ärland
Noreen. När kyrkan från 1805 hade rivits gjordes en undersökning av den medeltida kyrkans
grundrester. Den nya kyrkan uppfördes med fullbrett kor i öster och torn i väster. Under 2007
pågår arbetet med en tillbyggnad av kyrkans vapenhus mot norr.


Den äldsta stenkyrkan byggdes på 1100-talet. Denna revs år 1805 och ersattes av betydligt större stenkyrka på samma plats. Denna revs i sin tur (förutom tornet) 1953 och ersattes av dagens salskyrka som genom sin sena tillkomst, år 1955, är Ölands yngsta kyrka.

Eftersom man funnit ett stort antal kristna gravmonument från 1000-talet har man också antagit att det funnits en kyrka på platsen redan detta århundrade. Denna kyrka var i så fall med största sannolikhet uppförd i trä. Enligt traditionen skulle den äldsta kyrkan i Köping ha legat ca fem meter väster om den nuvarande kyrkogården.

Under medeltiden uppfördes så en ovanligt stor stenkyrka för att vara en landskyrka. Kyrkan var den största på Öland och större än den första domkyrkan i Lund. Man kan få en uppfattning om dess storlek då grundmurarna är markerades i dagens kyrkas golv med röd kalksten. Kyrkan var en i etapper utbyggd klövsadelkyrka med skev plan. Den hade ett rymligt långhus med ett smalare kor med absid i väster. Över koret reste sig ett torn. Även vid långhusets västra gavel var ett torn placerat. Mot långhusets södra långsida låg ett vapenhus och vid korets norra vägg låg en sakristia. Taken var klädda med tjärstruket spån och torntaken var försedda med kopparflöjlar. Murarna stod oputsade och långhuset och absidens murar hade kvaderrits både på ut och insidan.

Under decennierna före 1250 byggdes kyrkan om ytterligare. Långhusmurarna förhöjdes och långhuset välvdes till en treskeppig hallkyrka. Samtidigt med välvningen moderniserades sydportalen genom att den försågs med en konstfullt utförd omfattning i kalksten. I mitten av 1200-talet uppfördes ett högt och rymligt vapenhus utanför sydportalen och omkring år 1300 eller något senare byggdes en sakristia vid korets norra mur.

I början av 1700-talet genomgick kyrkan omfattande reparationer, bl.a. inlades ankarbjälkar. Trots detta störtade ett par valv in i västtornet år 1744. Året efter rev man valvet i västtornets bottenvåning och ersatte det med et trätak. Troligen var det i samband med detta som en dörr togs upp i tornets södra mur. Ännu en portal togs upp i den södra muren 1779.

År 1805 raserades hela den medeltida kyrkan och en ny, större kyrka uppfördes av Johan Petersson efter ritningar av Petersson och Jakob Wulff. I den nya kyrkan behöll man den medeltida nordmuren upp till fönsterhöjd och lät den ingå i den nya kyrkans nordmur. Resten av kyrkan uppfördes av stenmaterialet från den gamla kyrkan samt nyhuggen sten.

Den nya kyrkan bestod av ett lägre och bredare långhus med ett torn i väster och en sakristia i öster. Långhustes tak var brutet samt valmat i öster och ursprungligen täckt med enkupigt tegel. År 1924 byttes teglet mot svartmålad plåt. Västtornets pyramidformiga tak var även det klätt med svartmålad plåt liksom den karaktäristiska lanterninens lilla kupol. Denna kyrka kom att bli stilbildande på ön något som främst gällde lanterninen med dess robusta åttkantiga planform och halvsfäriska huv, en utformning som kom att överföras på många av de ny-klassicistiska kyrkorna på Öland.

För Köpings del kom denna kyrka dock att orsaka problem redan från början. Kyrkan byggdes dels på den medeltida kyrkans grundmurar och dels på ny grund (murarna i väster och söder). Den nya grundläggningen var dock för dåligt utförd och muren började sätta sig direkt, varvid det uppkom sprickor främst i det sydvästra långhushörnet. Under hela 1800-talet företog församlingen flera olika åtgärder för att staga upp kyrkan och förstärka takstolarna, bl.a. spände man 1885, ankarjärn tvärs över långhuset. Sättningsskadorna ledde till slut till att 1800-tals kyrkan utom tornet revs 1953 och lämnade plats för dagens kyrka.

År 1937 hade J. Fred. Olson gjort ett restaureringsförslag men redan 1940 presenterades ritningar an Paul Boberg till en helt ny kyrka med bibehållande av västtornet. De senare ritningarna antogs men andra världskriget kom och byggplanerna lades på is. Efter kriget utarbetades nya ritningar av Ärland Noreen efter vilka dagens kyrka uppfördes 1954-55 (med bibehållande av tornet från 1800-talet). Kyrkan uppfördes av Byggnads AB V Liljenberg. Enligt Noreens ritningar skulle tornets befintliga lanternin ersättas av en hög och smal spira. Detta kom sköts dock på framtiden på grund av bl.a. ekonomiska orsaker och har ännu inte kommit till utförande.

År 2007 tillbyggdes 1950-tals kyrkan i det nordvästra hörnet mellan långhuset och tornet. Det nybyggda utrymmet skall användas som lillkyrka och försågs med pentry och toalett. Samtidigt byggdes vapenhuset om för att kunna fungera som runstensmuseum för de många bemålade runstenar och runstensfragment som idag förvaras i tornets första våning.


Källor
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet, Riksantikvarieämbetet.
KLM Kalmar läns museums arkiv.
SK Köpings kyrkor, volym 170 av Sveriges kyrkor.