Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN LILLA ASPEBODA 18:2 - husnr 1, ASPEBODA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ASPEBODA KYRKA (akt.)
Historik
Platsens första kyrka, Helga andas kapell, uppfördes 1609. Utseendet är inte känt. 1667 revs kapellet och istället timrades en större kyrka. Den stod färdig 1681. Anläggningen fullbordades 1688, med resandet av alltjämt befintlig klockstapel.

En brand utbröt natten den 7-8/8 1959 och förstörde kyrkan, frånsett sakristian. Därpå följde två års uppslitande diskussioner om hur kyrkans återuppbyggnad skulle ske. En del ville rekonstruera 1600-talets timrade kyrka, men majoriteten förordade en modern byggnad, med hög brandsäkerhet. Arkitekten Rolf Bergh anlitades, känd för sina modernistiska skapelser.
Kyrkan som uppfördes anknyter till sin föregångare genom att grundplanen är densamma och yttertaket kröns av hörnspiror och takryttare. Grundmurar och skivpelare göts av betong, på ett dränerat markskikt. På grunden ställdes fyra hörnpelare, också av betong. Väggarna uppfördes av dubbla murar hårdbränt tegel, tillverkat i Insjön. För att få en livligare mönsterverkan valde arkitekten att vända teglens skrovligare baksida utåt. Murfogarna gjordes avsiktligt breda och lite ojämna. Taket täcktes med koppar i långa band, med tvärfalsarna tydligt markerade och placerade så att ett rytmiskt mönster bildades.

Kyrkorummet inreddes med gedigna, rejält dimensionerade material: hörnpelare av betong, golv av åtta centimeter tjocka plattor älvdalssandsten och i taket breda, handhyvlade bräder. Altaret och dopfunten av sandsten hör också till de mer robusta inslagen. Enligt medeltida förebild inrättades en läktare för kören, så kallad gapskulle, på norra sidan och i flera fönster sattes färgrika målningar. Invigning förrättades av biskop Sven Silén den 22/6 1963.

Första större renoveringen genomfördes 1990, då golven slipades och bänkinredningen ommålades. Norra sidans gapskulle gjordes mindre sluten, genom att tidigare panel ersattes med ett skyddsräcke i metall.


Källor och litteratur
Otryckta källor
Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA):
• Handlingar om förnyelse 1987 och 1990

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel F III A: 52; ämbetsberättelse 1981

Litteratur
Ahlberg, Hakon och Björklund, Staffan: Dalarnas kyrkor i ord och bild, Västerås 1996
Olsson, Knuts Anders: Aspeboda nya kyrka/Julbok för Västerås stift, 1964/

Övriga tryckta källor
Artikel om inre förnyelse 1990, införd i Dala – Demokraten 1990-09-14