Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OSKARSHAMN EMMEKALV 2:2 - husnr 1, PÅSKALLAVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Påskallaviks kyrka (akt.), PÅSKALLAVIKS KYRKA (akt.)
Historik
Samhället Påskallavik ligger vid havet i södra delen av Oskarshamns kommun och tillhör Döderhults församling. I området finns flera lämningar från förhistorisk tid. Påskallavik började växa fram som ett samhälle under slutet av 1700-talet. Då grundade medlemmar av familjen Callerström fler olika verksamheter som skeppsvarv, såg, kvarn, pappersbruk och vadmalsstamp. Påskallavik blev med tiden ett litet centrum för handel och sjöfart. Nära samhället låg också Vånevik som är ett av ostkustens centrum för stenbrytning.

Påskallaviks kyrka byggdes 1862-65 på initiativ av och med hjälp av frikostiga donationer från bröderna Erik och Nils Callerström. Man vet inte vem som ritat kyrkan men en uppgift säger att det ska ha varit en dotter till Nils Callerström.

När Påskallavik utvecklades från bondby till handelsplats under 1800-talet växte befolkningen. Avståndet till socknens centrum i Döderhult gjorde att tankarna på att bygga en egen kyrka växte fram. Vid mitten av 1800-talet hade dock Oskarshamn vuxit och för Döderhults församling var det mest angeläget att bygga en kyrka där. Påskallviksborna med bröderna Erik och Nils Callerstedt i spetsen tog då saken i egna händer och byggde själva en kyrka. Marken skänktes av Erik Callerstedt och Nils Callerstedt bidrog med 5 400 kr av de 5 900 kr som bygget kostade. Kyrkan stod klar 1865 men en egen präst fick församlingen först 1923.