Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND NÖBBELÖV 22:1 - husnr 1, NORRA NÖBBELÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Norra Nöbbelövs kyrka (akt.), NORRA NÖBBELÖVS KYRKA (akt.)
2015-05
Historik
Norra Nöbbelövs gamla kyrka som tidigare fanns på platsen uppfördes på 1100-talet i romansk stil, med endast kor och långhus. Kyrkan behöll genom århundradena i största utsträckning sin enkla ursprungsutformning, med undantag för ett senare adderat sidoställt torn. Vid slutet av 1800-talet hade emellertid församlingen växt och hade nu långt fler medlemmar än kyrkan hade sittplatser. Därtill menade såväl biskopen Vilhelm Flensburg som kyrkoherden S. G. Cavallin att den gamla medeltidskyrkan hade andra brister. ”Liten, oprydlig och ruskig” lät det bland annat i ett utlåtande från Cavallin. 1899 revs därför kyrkan för att ge plats åt en ny och modern kyrkobyggnad. Den gamla kyrkans byggmaterial återanvändes i uppförandet av byns skola som idag fungerar som församlingsgård.
Norra Nöbbelövs nuvarande kyrka uppfördes 1900–1901 i nygotisk stil med rektangulärt långhus, torn i väster, lägre polygonalt absidkor i öster samt en sakristia som ansluter till koret i söder. För ritningarna stod arkitektfirman Lindvall och Boklund i Malmö och arbetet utfördes under ledning av byggmästaren Olof Persson från Sjöbo. Det ingick även i Perssons uppdrag att riva den gamla kyrkan. Det sägs att det var detta arbete som blev så pass kostsamt att han gjorde konkurs och sedermera lämnade landet 1901, innan den nya kyrkan invigdes på Allhelgonadagen samma år. Vissa uppgifter gör gällande att tornet under byggandet blåste ner, varför det torn som slutligen uppfördes blev lägre än i de ursprungliga ritningarna.
Det första större ingreppet i kyrkan skedde 1948 då uppvärmning, orgelfläkt, ringklockor och belysning elektrifierades. 1962 restaurerades kyrkans oktagonala tornhuv, som i sitt ursprungsutförande precis som idag hade skiffertak med kopparavtäckning i takfallens möten. Vid restaureringen blev emellertid hela den övre delen av huven kopparinklädd. Även andra delar av tornet fick ny kopparplåt, och delar av skiffertaket ersattes. 1976 bättringsmålades kyrkans bänkinredning och året därpå utfördes underhållsarbeten på kyrkans fasad, där fogar omströks och tegel i viss mån byttes ut.
Under åren 1995–96 genomfördes omfattande om- och tillbyggen för att tillgodose nya brukarbehov. Bland annat saknades WC och förvaringsutrymmen. Bakom utformningen stod Forsberg och Wikerstål Arkitektkontor AB. I norr, i anslutning till koret, uppfördes en tillbyggnad för textilförvaring. Byggnadsdelen har samma bredd som sakristian söder om koret, men är något längre. I nordväst, i anslutning till tornet, tillkom ett mer iögonfallande annex, vilket bland annat inrymmer kapprum, WC och samlingsrum. Annexet har även handikappanpassad entré. I samband med dessa tillbyggnader skedde också förändringar på andra håll i kyrkan. En ny förbindelse mellan den norra torntrappan och orgelläktaren etablerades, vilket möjliggjorde ytterligare förrådsutrymmen. I kyrkorummet avlägsnades några bänkrader och den fasta altarringen ersattes av flyttbara knäfallssektioner.