Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND STÅNGBY 30:1 - husnr 1, STÅNGBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stångby kyrka (akt.), STÅNGBY KYRKA (akt.)
2015-03
Historik
Det sägs att den nuvarande kyrkan i Stångby föregicks av en stavkyrka som legat på den plats där småskolan idag ligger. Under slutet av 1100-talet uppfördes den nuvarande kyrkan med rektangulärt långhus, smalare och lägre kor samt halvrund absid i öster.

På 1400-talet valvslogs kyrkan. Valven rasade delvis vid en ombyggnad på 1800-talet men rekonstruerades med de äldre valven som förlaga. Hur kyrkan förändrades under 1500-, 1600- och 1700-talen är relativt okänt, bortsett från att flera av kyrkans inventarier, så som predikstol, altaruppsats och silverkalken härrör från denna tidsperiod. I beskrivning från 1843 finns en tornryttare placerad över koret. När den tillkom är emellertid inte klarlagt.

Inte förrän 1843 genomfördes den första kända mer omfattande ombyggnaden. Förslaget upprättades till en början av församlingen själv, men reviderades av domkyrkoarkitekten Carl George Brunius. Vapenhuset som tillkommit under medeltiden som bestod av en utbyggnad på den södra sidan av långhuset revs. Ingången till kyrkan förlades istället till kyrkans västra gavel. Vid arbetena upptäcktes en sandstensomfattning till en tidigare västingång. Enligt Brunius var detta rester av en ingång som aldrig kom att utföras. Den gamla portens tympanon och port flyttades till den nya ingången i väster.

1869–70 företogs nästa större ombyggnad av kyrkan. Arkitekt var Fredrik Wilhelm Scholander. Långhuset förlängdes med 5,5 meter och de medeltida murarna höjdes. Ett torn uppfördes i väster och den äldre takryttaren revs. Den tidigare rundbågiga sandstensfrisen ersattes av en tegelfris och fönsterhålen förstorades. Blyplåten på taken byttes ut mot skiffer och fasaderna spritputsades. Stora delar av den fasta inredningen ersattes.

1901 byttes skiffertaken ut mot galvaniserad plåt. Under ledning av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin togs de bakersta bänkarna bort för att göra plats för en ny orgelläktare. Kyrkorummet försågs även med ny dopfunt och en ny orgel. 1947 skänktes korfönstren av Sjökapten A J Falkland i Råå. Fönstren utfördes av konstnären Hugo Gehlin.

Kyrkorummet restaurerades 1966 under ledning av arkitekten Torsten Leon Nilsson. Kyrkan fick då ett nytt altare och ett nytt textilskåp. I långhusets nordöstra del placerades ett nytt dopaltare.

1975 genomfördes en murverksdokumentation av Barbro Sundnér i samband med en utvändig restaurering då putsen knackades ner. 2006 företogs en invändig restaurering under ledning av Restaurator AB. Flera av kyrkorummets ytskikt rengjordes och bättringsmålades. I vapenhuset upptäcktes en dekorationsmålning på trappans barriär, vilken retuscherades och konserverades. På vindarna över långhuset och koret installerades nya spångar och en skyddsreling.