Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA KÅRSTABY 8:1 - husnr 1, KÅRSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÅRSTA KYRKA (akt.)
2004-10-18
Historik
Kårsta kyrka uppfördes vid 1400-talets slut och ersatte då en kyrka i trä. När den nya stenkyrkan byggdes behöll man den gamla träkyrkans sakristia av sten. Kyrkans vapenhus i söder byggdes först vid 1500-talets början. Vid 1700-talets mitt vidgades kyrkans fönster, eller försågs med nya enligt tidens kyrkorumsideal, där ljuset hade stor betydelse. Det var dock under 1800-talets första hälft som fönstren fick sin nuvarande form.

1900–1901 genomfördes en genomgripande in- och utvändig renovering efter förslag av dekorationsmålaren Edvard Bergh, influerad av medeltiden. Altarfönstret ersattes av ett högt sittande rundfönster med glasmålning. Även västra gaveln försågs med ett bemålat rundfönster av glas. Den södra portalen, d v s vapenhusets entré lades igen och ett begravningskapell inreddes i det gamla vapenhuset. En ny entré öppnades istället upp mot väster. Utvändigt ersattes den gamla taktäckningen av spån med skiffer. Invändigt dekorerades väggar och valv med kvadrar och schablonmålningar. Läktarbröstningen ändrades och koret försågs med ett nytt altare samt en ny altarring.

Kyrkans sista stora och genomgripande renovering genomfördes 1954 under ledning av Evert Milles (1885–1960). Det var i samband med denna renovering som kyrkan fick sitt nuvarande utseende.

Kårsta kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen och ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kårsta socken omtalas för första gången 1303. Det fanns en kyrka i Kårsta innan den nuvarande uppfördes. Den gamla kyrkan var sannolikt uppförd i trä och hade en sakristia av sten. Kårsta kyrka tros ursprungligen ha varit en gårdskyrka, tillkommen på ett adelsgods eller på en adlig ägares initiativ. Flera uppländska kyrkor vars sockennamn slutar på –sta, har tillkommit på liknande sätt. Sockennamnets förled har man dock inte kunnat finna någon rimlig förklaring till. Kårsta ingår tillsammans med Angarn, Vada och Össeby-Garn sedan 1 januari 2006 i Össeby församling.


KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
Bebyggelseregistret, riksantikvarieämbetet
SLM Stockholms läns museum arkivet
Billow, A, Bohrn, E, och Tuulse, A, Kårsta kyrka. Sveriges Kyrkor band III. Häfte 2, vol 67, Stockholm 1952
Boëthius, U, Vägvisare till kyrkorna i Stockholms län, Uddevalla 1980
Boëthius, U, Vallentunas äldre bebyggelse, Vallentuna 1975
Bonnier, A C, Kyrkorna berättar, Uppsala 1987
Calissendorff, K, Ortnamn i Uppland, Stockholm 1986
Dyhlén-Täckman, I, Kulturminnesvårdsprogram för Vallentuna kommun, Kulturhistoriskt värdefulla områden, Stockholm 1986
Inventarium över Svenska orglar. 1989:III Strängnäs stift, Stockholms stift, Kinna 1990
Kulturminnesvårdens riksintressen i Stockholms län. Länsstyrelsen i Stockholms län, 1997
Nilsson, C, Kyrkguiden. Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, Stockholm 2001
Tuulse, A, Kårsta kyrka. Upplands kyrkor 75, Uppsala 1956