Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM MIDGÅRD 10 - husnr 1, S:T MATTEUS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

S:T MATTEUS KYRKA (akt.)
2004-09-13
Historik
S:t Matteus kyrka byggdes 1901–03 efter ritningar av arkitekten Erik Lallerstedt (1864–1955) och invigdes 1903. Bland Erik Lallerstedts många uppförda byggnader hör monumentala bankpalats, kontorshus och institutionsbyggnader så som Tekniska högskolan. Han har även ritat Kungsholmens församlingshus och bostäder vid Helgalunden. S:t Peterskyrkan, en metodistkyrka, är förutom S:t Matteus den enda kyrka i Stockholm Lallerstedt har ritat. I Halland och Småland finns två kyrkor ritade av honom, Tjärby och Jäts kyrkor.

S:t Matteus kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen.

HISTORIK
S:t Matteus kyrka byggdes som ett kapell i Adolf Fredriks församling. Efter tysk förebild skulle kapellet, som då låg i fattiga arbetarkvarter, innehålla en bottenvåning med större kyrksal för nattvardsbarn, fattigbjudningar, föräldra- och ungdomsmöten, läsesal med bibliotek för arbetare, arbetsstuga för barn, pastorsexpedition m m. Arkitektens intentioner var även att, på ett för stadskyrkor ovanligt sätt, här rymma lokaler avsedda för välgörenhet.

Kyrkan påminner på flera sätt om S:t Peterskyrkan, en metodistkyrka ritad av Lallerstedt 1899. Båda kyrkorna har sidoställda torn, olika församlingsutrymmen ligger på bottenvåningen medan kyrkorummen ligger en trappa upp med liknande disposition.

1906 delades församlingen i tre nya församlingar: Adolf Fredriks, Gustav Vasa och S:t Matteus. I och med förändringen till församlingskyrka genomfördes 1907–08 vissa ändringar i kyrkan efter ritningar av Erik Lallerstedt. Bland annat inreddes ett gravkapell i flygeln utmed Vanadisvägen och kyrkans hela bottenvåning kläddes med kalksten. 1923–24 genomfördes om- och tillbyggnader för att öka antalet sittplatser i kyrkan. Det östra sidoskeppet byggdes till och koret förlängdes något åt söder. Genomgripande förändringar av interiören gjordes också, bl a målades den ursprungliga dekormålningen med rosenrankor över. Lallerstedt var arkitekt även för denna ombyggnad.