Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG ALLERUM 28:1 - husnr 1, ALLERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Allerums kyrka (akt.), ALLERUMS KYRKA (akt.)
2014-09
Historik
Kyrkans äldsta delar har sitt ursprung i 1100-talet då ett långhus med kor och absid byggdes. Kyrkan var troligen helgad åt S:t Egidius. Enligt konsthistoriker Monica Rydbeck kan byggmästaren till Allerums kyrka vara en av Mörarpsmästarens lärjungar eftersom en tympanonsten, som suttit i en av kyrkans portalöppningar, har stilistiska likheter med dopfunten i Möraps kyrka. Tympanonstenen är huggen av Höörsandsten och reliefen föreställer två motställda lejon över en stiliserad bladbård. Stenen finns numera på Historiska museet i Lund.

Det äldsta långhuset var kortare än dagens och förlängdes vid någon tidpunkt mot väster. Byggnadsantikvarie Petter Jansson daterar västförlängningen till 1200- eller 1300-tal. Därefter, under 1300-1400-talet byggdes kyrkan till med ett kvadratiskt västtorn, med samma bredd som långhuset, och trapptorn på norra sidan. Invändigt kan tornet ha varit valvslaget från början. Under sen medeltid, 1400- eller 1500-talet, tillkom vapenhus utanför nord- och sydportalerna och valv slogs inne i koret. Även långhuset har varit valvtäckt men dessa valv är inte bevarade och därmed inte daterade. Under 1600-talets slut byggdes ett gravvalv under kyrkans kor där Kulla Gunnarstorps dåvarande ägare makarna Gunde och Pernille Rosenkrantz senare begravdes. Under 1600-talet tillkom kyrkans tornur. Vid 1600-talets slut fanns en bänkinredning och predikstol i kyrkan och dopfunten stod längst västerut i kyrkan.

Redan i slutet av 1600-talet började man diskutera utvidgning av kyrkan till en korskyrka. Den södra korsarmen uppfördes år 1767 av kyrkans patronus Christian Didrik von Conow som var en varm förespråkare av den Herrnhutiska läran. Under hans tid tillsattes Johannes Sundius som präst i Allerum vilken blev en vida känd predikant som drog stora folkskaror till sina predikningar. Byggherre till norra korsarmen 1834 var Gustaf Adolf De la Gardie. Större delen av det medeltida långhusets långsidor revs i samband med tillbyggnaderna. Vid 1834 års ombyggnad revs även absid, norra vapenhuset och långhusets valv. En ny ingång togs upp i tornets västra sida. Det medeltida koret gjordes om till sakristia och nytt kor inrättades i östra långhusdelen. En del inre arbeten skedde under 1800-talets slut. År 1899 målades kyrkans väggar om invändigt med gulbrunmålade kvadrar och vid någon tidpunkt utfördes ett par pelare, möjligen enbart en målning, vid östra korväggen. År 1910 utfördes en inre och yttre renovering delvis efter ett program upprättat av arkitekt Theodor Wåhlin. Bland annat installerades en varmluftsanläggning, en så kallad kaloriferanläggning, med pannrum under norra korsarmen. Nya öppna bänkar tillverkades, färgsättningen på predikstol och orgelläktare ändrades och pelarna i koret togs bort liksom den mörka kvaderimitationen. Orgelläktaren gjordes större med ett utsprång från västra delen in mot korsmitten. Nytt golv av viktoriaplattor lades. Utvändigt lades ett eternittak.

På 1930-talet ersattes de gamla träfönstren av nya järnbågar och fönstren försågs med glasmålningar av Hugo Gehlin. I sakristian, gamla koret, frilades och konserverades medeltida kalkmålningar 1935 av konservator Osvald Owald. I samband med att kyrkan fick en ny värmeanläggning byttes golven som var dåliga och medeltida golvtegel påträffades. Ett nytt altare inrättades i sakristian. En del mindre åtgärder som omfattade omläggning av vapenhusets golv och nya dörrar till vapenhuset utfördes under 1956 efter ritningar av Filip Lundgrens Arkitektkontor. Nästa större inre renovering gjordes 1970 under ledning av Torsten Leon Nilsson. Golvet i sakristian sänktes och lades om med tegel, altarskranket gjordes om och nytt golv av kalksten lades i kyrkan. En romansk fönsteröppning återupptogs i sakristian och försågs med blyspröjsat, målat glas. I samband med sänkningen av golvet påträffades gravkammaren från 1600-talet och golvplattor från 1200-talet vilka återanvändes i sakristians golv. Vid grävningar öster om kyrkan 1993 påträffades absidens grundmur och äldsta golvnivå. En grop med omrörda lager av bland annat tegel, sot och kol tolkades brandspår kanske från en brand i kyrkans östra delar. Lagret kan möjligen dateras till sen medeltid.