Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALE STARRKÄRR 3:2 - husnr 1, STARRKÄRRS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STARRKÄRRS KYRKA (akt.)
1997-03-12
Historik
STARRKÄRRS KYRKA är en vitputsad nyklassicistisk kyrka från 1842 som har haft två föregångare. En liten stenkyrka med rektangulär planform och smalare lägre kor uppfördes på platsen troligen redan på 1200-talet. 1721 ersattes den med en ny stenkyrka med torn. År 1832 revs tornet som då var mycket förfallet och ett nytt torn uppfördes. De resterande delarna revs emellertid år 1842 (förutom det tio år gamla tornet) och en ny kyrkobyggnad med rektangulärt långhus och rektangulärt kor uppfördes. Byggmästare var Pehr Nilsson och Peter Pettersson från kyrkobyggarsläkterna i Bollebygd och Sandhult som låg bakom uppförandet av ett stort antal kyrkor i Västsverige på 1800-talet.

År 1870 renoverades tornet och 1912 ersattes kakelugnen i kyrkan med ny uppvärmning genom varmluft. 1918 kom kyrkan att genomgå en omfattande invändig renovering efter arkitekt G Ljungmans förslag. I samband med detta byttes bänkinredningen ut och en ny stor omfattning med dubbla pilastrar och trekantsgavel med strålglans och änglar sattes upp kring altaruppsatsen i östra korväggens nisch. Tresidiga gavlar sattes även upp över dörrarna till sakristian. Utöver detta markerades taklisterna, rummets hörnen och fönster med en bred dekorativ bemålning och väggarna försågs med en marmorerad bröstningsmålning från golvet till ett stycke över fönsterbänkarna. Kyrkorummet fick även nytt golv och innertak. Äldre målningar från den tidigare kyrkan, föreställande Kristus och några av apostlarna, återfanns och uppsattes på läktarbarriären vid samma tillfälle. De antas vara utförda av Detleff Ross på 1700-talet.

Elektrisk belysning installerades 1920 och året därpå omputsades fasaderna. I slutet av 1930-talet försågs kyrkan med ny värmeledning och källaren under sakristian ombyggdes till pannrum. Dessutom fick kyrkan nya ytterdörrar i ek vid samma tid.

1961 var det dags för nästa omfattande renovering, denna gång under ledning av arkitekt Herman Norgren. Väggmålerierna från 1918 målades över och en ny orgel införskaffades, dock med bevarande av den gamla fasaden. Den medeltida kyrkans grundmurar påträffades i samband med renoveringen liksom fragment av valvribbor och en grund murad i medeltida tegel till ett altare. Altarbordet i trä ersattes med ett nytt stenaltare och änglarna samt strålglansen på trekantsgaveln över altaruppsatsen togs ned. Det förgyllda korset med strålglans i nischen ersattes med ett krucifix i trä. Ny textilförvaring installerades i sakristian, som också renoverades invändigt. Med största sannolikhet ombyggdes bänkarna något i samband med denna renovering.

1967-68 införskaffades en kororgel som placerades vid södra korväggen.

1970 byttes torntakets galvaniserade järnplåt ut mot kopparplåt och 1983 ommålades kyrkan utvändigt.

1981 sattes änglarna samt solen med strålglans och Jahvetecken (nedtagna 1961) upp på gaveln igen över altaruppsatsen.

År 1999-2000 genomfördes en renovering av kyrkan efter förslag av Nygård/Malmquist Arkitekter. Under år 1999 lagades och målades kyrkans fasader. Året därpå fick kyrkan ny färgsättning invändigt och ett nytt murat altare samt ett fristående trä. Altarringen byggdes om och delades i fyra sektioner. Väggarna lagades och målades liksom taket. Nummertavlorna konserverades, korgolvet samt orgeln renoverades och vinden över långhuset isolerades. Västpartiet omgestaltades genom uppförande av samtalsrum, toalett och förråd under läktaren, samt en trappa upp till orgeln. Även sakristian byggdes om till viss del invändigt. En kopia av 1200-talsfunten i täljsten, som förvaras på Historiska museet i Stockholm sedan 1868, tillverkades i björk och placerades i korets södra del.