Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKELLEFTEÅ KINNBÄCK S:1 - husnr 5, PITE-RÖNNSKÄRS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Pite-Rönnskärs kapell (akt.), PITE-RÖNNSKÄRS KAPELL (akt.)
2007-01
Historik
Som fiskeläge är Pite-Rönnskär, tidigare kallat Rönnskär och dessförinnan Snödskär, känt ända sedan 1500-talet. Tillgången på en skyddad hamn och många goda fiskegrund för strömming och sik gjorde ön till Piteå stads viktigaste fiskeplats. År 1677 omnämns för första gången att Pite-Rönnskär är lotsplats och att Kinnbäcks byamän var ålagda lotsplikt. År 1821 blev Pite-Rönnskär en lotsstation, och 1849 byggdes en lotsstuga på ön. Karaktäristiskt för miljön är dess Heidenstamsfyr i rödfärgat stål. Den flyttades hit från Sandhammaren i Skåne 1905 och förhöjdes till 37 meter. Den är därmed Sveriges högsta Heidenstamfyr och landets näst högsta fyr överhuvudtaget (efter Långe Jan på Öland).

Fasaden var ursprungligen rödfärgad och taket krönt av spiror och flöjlar över båda gavelröstena. En uppmätningsritning från 1860 (av A. Gellerstedt) antyder listverk på fönstrens ovan- och undersidor. Vid en renovering 1934 fick kapellet ny panel och nya fönstersnickerier. Panel, vindskivor, samt fönster och dörr vitmålades och taket lades om med nytt spån. Klockhuven över västra gavelröstet tillkom samtidigt, beroende på att avståndet till den gamla stapeln ansågs vara för långt. Spirorna på taket avlägsnades
senast då. I övrigt har inga yttre förändringar skett sedan 1934, enbart underhålls-mässiga åtgärder som byte av spåntaket, fönsterrenovering och ommålning.